Koho napadlo pokřtít vaše nové CD „Místečko“ rodnou hroudou? Odkud byla a přineslo to i nějaké obtíže?
Napadlo to naši PR manažerku. Rodná hrouda byla z Prahy, ale nebojte, ze žádného hřbitova to nebylo. Takže se to obešlo bez obtíží.

Stesk po lokomotivě

Stýská se vám po lokomotivě, nebo se občas ještě jako kapela svezete? A je to bezpečné? Co tam smíte/směli jste a co ne?
Po lokomotivě se nám určitě stýská, ale loňský rok jsme se krásně svezli na turné po Slovenské republice. Cestování vlakem je velmi příjemné, měli jsme v něm všechno, co jsme potřebovali: od kuchyně, kuchařů až po spací vozy. Jednoduše řečeno – bylo to fajn.

Mimochodem, foto z obalu CD Místečko je z nádraží, že? Odkud?
Fotili jsme se na Smíchovském nádraží.

Zajímalo by mě, proč jste se rozhodli dát na novinku píseň Starala se máti má? A proč jste ji přejmenovali na Místečko? I kvůli „zpřetrhání“ vazeb na Jaroslava Hutku a Martu Kubišovou, kteří ji zpívali?
Ta píseň se nám velmi líbila a název „Místečko“ nám přišel výstižnější.

Uměl byste si představit třeba i duet s Martou Kubišovou?
Ano, už jsem si s ní zahrál v Lucerně v roce 1989 na koncertě, který jsme tenkrát se skupinou Zoo dlouho připravovali. Nazvali jsme ho „Koncert věnovaný všem ohroženým druhům za mřížemi“.

Slavná písničkářka Suzanne Vega (USA), než svolila a vyjela s vámi na miniturné po Česku, chtěla slyšet vaši desku. Mohla i odmítnout? Báli jste se toho?
Suzanne nám už loni přislíbila nazpívat na naši novou desku píseň. Ale bohužel na jaře, kdy jsme Místečko vydávali, měla mnoho práce, dělala představení na Broadway. Letos při příležitosti jejího vystoupení v Praze v Malostranské besedě, jsme se sešli ve studiu Disk na Barrandově a píseň „Ej z hory dolů“ nám v anglickém překladu a její úpravě, krásně nazpívala.

Song Vegy na podzim

Co s tou písní bude dál? Vznikne i klip? A neobjeví se třeba jako bonus na vánoční edici Místečka?
Uvidíme, co s ní uděláme, ale určitě se objeví na nosiči, který vyjde letos na podzim.

Ze skvělých Sušilových sbírek písní dál čerpáte. Jste mu vděční za takový materiál? Nebýt jeho, písně by se jistě nedochovaly…
Moravské Národní Písně je krásná a obsáhlá kniha. František Sušil, ale nejen on, pro nás a budoucí generace, udělal velmi dobrou práci. Touto knihou nám všem zanechal velmi poctivý odkaz, ze kterého rádi čerpáme inspiraci i písně.

Obohacují nás

Chtěl byste žít v jeho době, zamuzicírovat si s ním?
To nevím, ale muzicírování s dobrým muzikantem je pro mě osobně velmi obohacující.

V písni Brodil Janko koně vás hraje 11. Nepřipadáte si jako malý orchestr? Je reálné si tak spolu zahrát i živě? Nebo vzácné hosty Douga Yowella, Tony Levina a Gerry Leonarda už nikdy dohromady nedáte?
Čechomor je zvyklý hrát i ve větším obsazení, například s komorním orchestrem… Ale Gerry Leonard si přijel s námi letos zahrát, v srpnu a na přelomu září jsme koncertovali na našem letním „Kooperativa Tour 2011“. Ale přemýšlíme na tím, že pozveme všechny, kteří s námi „Místečko“ nahrávali, a uděláme koncert, na kterém by s námi vystoupili.

A když už s vámi natáčel i Tony Levin – nesměřujete zvolna k samotné legendě Peteru Gabrielovi?
To by nás určitě všechny moc bavilo, ale je tam to ale…

Zajímalo vaše zahraniční spoluhráče, o čem na desce zpíváte?
Velmi. Nechali jsme pro ně s Františkem Černým naše texty přeložit…

Co vysvětlovat?

Hudba je jazyk univerzální, přesto – bylo i něco, co jste jim těžko vysvětlovali? Naše mentalita, zvyky…
Když spolupracujete s první světovou ligou hudebníků, nemusíte skoro nic vysvětlovat. Přijdou do studia, nabízejí noty, o kterých se vám ani nesnilo a hrají. Ale nebojte se, i u nás je mnoho světových hudebníků. Ty si pozveme třeba na příští projekt.

Která písnička z CD je pro vás dnes nejvíc to pravé ořechové?
Pro mě osobně je to píseň Vandrovali hudci.

To vše dohromady

Je pěkná, přesto – jaké sám máte u písničky priority? Je pro vás důležitější melodie, text či atmosféra?
Je to souhra všeho jmenovaného dohromady.

Víte, kolik vydělalo vaše turné pro Pomocné tlapky – pro asistenční psy pro tělesně postižené? A proč právě taková charita?
Nevím přesně, jakou částkou Tlapkám přispěli například naši věrní posluchači, kterým touto cestou moc děkuji za podporu projektu.
Ale jako Čechomor spolupracujeme s Pomocnými tlapkami už 5. rokem. K této charitě jsme se dostali přes našeho generálního partnera – Pojišťovnu Kooperativa.

Neměli by se ale o asistenční psy postarat správně jiní? Třeba stát?!
Na výcvik těchto asistenčních psů bohužel náš stát nepřispívá ani korunu. Upřímně mám radost, že jsme součástí tohoto projektu, můžeme nezištně pomoci lidem, kteří to potřebují.

Čekají vás vánoční koncerty, vrátíte se tak také k repertoáru svého „adventního“ alba Sváteční?
Ne. Letos jsme se rozhodli, že uděláme několik koncertů se Smíchovskou komorní filharmonií a zahrajeme „Proměny po deseti letech“.

Dusilová i Farna

V písničce Čarovná hostuje Lenka Dusilová. Stará láska nerezaví? A v Putovali hudci zpívá ona i sólo Ewa Farna. Je to pokračování spolupráce z alba Pověstí?
Ano, je to radostná spolupráce s výbornýma zpěvačkama, které jsme na naší hudební cestě potkali.

Místečko je i píseň trochu krutá. Je i v tom síla a krása lidovek, že jsou lyrické i přímočaré, drsné ze života?
Určitě, ale já v tom nevidím žádnou drsnost, je to píseň ze života, která na mě působí lidsky a vcelku pozitivně. V životě je přece normální, že má máma starost o své děti. Když se podíváte kolem sebe, krutosti, až nelidské, můžete vidět na každém kroku.

Písnička Andulka je hodně specifická, takové až heavy tango. Tkví její kouzlo právě v Ivanovi Táslerovi, skvělém muzikantovi ze Slovenska?
Ivan nám napsal dvě krásné písně na tohle CD a doufám, že budeme v naší společně započaté spolupráci pokračovat.