Důležité role čekají na severu herce Vladimíra Čecha. Ve čtvrtek 14. června bude v DK Ústí průvodcem úvodního koncertu finále Porty 2012, vzpomínání na trampského písničkáře Kapitána Kida. Už 23. června pak vystoupí na hradě Střekov v muzikálu Noc na Karlštejně jako císař Karel IV. Stejnou roli bude mít o den dříve na ploskovickém zámku exhejtman Petr Bendl.

Pane Čechu, pokolikáté už ve slavném muzikálu Karla Svobody vy sám sehrajete Karla IV.?
To nevím. Je to představení s řevnickými ochotníky, hraje se jen nárazově, vždy přes léto venku. Vzniklo to jen kvůli pěti reprízám, ale zájem je o muzikál takový, že ho hrajeme už sedmým rokem.

Čím vás to představení těší?
Je to takový zvláštní útvar, něco jiného, než když člověk hraje s profesionály. Velice mě to baví, nadšení herců -ochotníků je naprosto úžasné, fenomenální. Zažívám s nimi to, co bych v profesionálním divadle nezažil.V Dobřichovicích jsme třeba hráli ve veliké zimě za stálého deště, což by profesionální divadlo nedopustilo, dávno by to stoplo. Druhou půlku jsme hráli dokonce v prudkém lijáku, ale diváci seděli v půjčených pláštěnkách, všichni měli stejné, takže vypadali jako Marťani, a bavili se. Sice jsem tam trošku nastydl, ale mám úžasné zážitky.

Král ve hře nezpívá. Vzal byste tu roli, kdybyste musel zpívat?
Proč ne, já dokonce vydal i cédéčko. Zpívám docela dobře, nebál bych se toho.

Kdysi v televizi velkou národní anketu o Největšího Čecha vyhrál právě Karel IV.
Nakonec ano. Původně ji vyhrál Jára Cimrman, jenže ho vyškrtli. Někomu přišlo divné, že by měla vyhrát neexistující postava, ale mně se to líbilo, já bych pro Járu hlasoval. Myslím si, že to je nádherný obrázek o tomto národě, když si zvolí v anketě fiktivní recesistickou postavu. Ale tím samozřejmě nijak neupírám zásluhy Karlovi IV., byl to velký panovník.

Ve slavném filmovém muzikálu Noc na Karlštejně řekl Karel IV. ústy herce Vlastimila Brodského větu „Největší úctu před zákonem musí mít zákonodárce sám". Připadalo mi to až „pirátské", že se podařilo za bolševiků dát do filmu tu větu. Souhlasíte?
Souhlasím, ale ona má kupodivu větší význam dnes, když zákonodárci houfně a takřka stoprocentně zákony nedodržují, sami je porušují, kradou a dělají i další věci, které by jaksi dělat neměli. Tento výrok dnes má ještě údernější sílu než za bolševika. Navíc na něm nic závadného není, ani bolševikům vadit nemusel. Oni poměrně dodržovali zákony, ale ty své. A podle nich bylo v pořádku, že vás někde sebrali a věznili v podstatě za nic. To už se dnes v takové míře neděje, což je dobře, ale síla toho výroku roste. Měl by zaznívat častěji dnes než za minulého režimu. Když se podíváme okolo, jak se naši zákonodárci chovají…

Střídáte se v roli Karla IV. spolu s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem. Jaké to je?
On do role Karla IV. vstoupil později jako záskok za mě, protože díky své profesi nemůžu pokaždé s ochotníky hrát. Cítil se na to, takže proč by Karla nehrál? Ale aby mě zaskakoval v Městských divadlech pražských, kde jsme v angažmá, to by asi nešlo.

Už ve čtvrtek 14. června budete moderovat na Portě Potlach pro Kapitána Kida, známého trampského písničkáře a autora hitů z Ústecka, který by se letos dožil 80 let. Znali jste se?
Ano, znali, protože jsem uváděl několik let závěrečný koncert Porty v Ústí. Tak jsme se vždy scházeli a povídali si spolu. Byl to velice příjemný člověk a rozhodně ten večer nebudu chápat a vést jako nějakou tryznu. Vždyť to byl veselý živý člověk, víme, že měl mladší manželku, tedy to byl člověk, který žil naplno do posledních okamžiků.

Bude vám na Portě chybět?
Myslím si, že na tom večeru bude nějakým způsobem přítomen. Ani on sám by nechtěl, aby to byl smutný pořad. Naopak, myslím si, že to bude veselý večer, že si s kamarády a přáteli zavzpomínáme na člověka, který svůj talent využil a jehož písničky se hrají a budou hrát navěky. To je to nejhezčí, co člověka může potkat, když za sebou něco zanechá, co má smysl. A jeho tvorba, psaní knížek i písniček, smysl měla.

Kida jste znal jen z Port v Ústí, ale jeho písničky, třeba slavnou Krinolínu, jste vnímal, že?
No samozřejmě, slýchával jsem je na různých místech, hrály se u ohňů, na osadách… Kapitán Kid byl velká osobnost trampského hnutí. Myslím si, že je dobře, že se mu takový večer pořádá. Je pro mě čest, že ho budu uvádět.

Také zde zazpíváte?
Ano. Jak jsem četl scénář Potlachu, vím, že na závěr by měli všichni včetně mě zazpívat jednu Kidovu písničku.