Návštěvníci Domu kultury v Litoměřicích se mají na co těšit. Pražská parta Sto zvířat, která tu od 19.30 zahraje, je skvělá koncertní i festivalová atrakce.

A vůbec nevadí, vlastně je logické, že už ve čtvrtek ve 22. roce své existence zdaleka nehrají Zvířata jen moderní ska. Že mají v repertoáru i písničky popové, rockové, ty s názvuky reggae (Romeo a Julietta), balady, šansony… většinou autorské. Podstatné jsou melodie a především texty, za které by jiné kapely Tomáši Belkovi „urvaly ruce“. Však také má na loňském koncertním CD „Sto dvacet!“ (100PROmotion, 2011) má hned 15 textů z patnácti písní! Slušný monopol.

Ač Sto zvířat koncert odbýt neumí, výborná atmosféra narozeninového koncertu ke 20 letům jejich bytí 20. října 2010 v pražské Incheba Aréně je vybičovala k nadpozemskému odvazu. Plně využili možnosti koncertu, sóly rozhodně nešetřili a odezva z publika je dál nabíjela. Řekli to. Mají to tak.

Texty jako zrada mužské populace? Tak by někdo mohl vnímat Belkova slova, když v úvodu živého CD rázná Jana hezčí desetina Sta zvířat zpívá s ironii sobě vlastní „Nejkratší cesta do srdce chlapa, vede mezi žebrama“. Ale přiznám ten song + píseň Ty vole, na základní škole (resp. Škola) patří i k mým od Zvířat nejoblíbenějším.

Typickým ska s akční dechovou sekcí je tu třeba skvělé koncertní číslo, rytmicky strhující „Píseň“ s refrénem „Tohle je refrén!“ Trochu mě mrzí, že na albu je jen song Přístav (výborný!) z desky „Postelové scény“ a taktéž jen jeden kousek (ona Nejkratší cesta) z alba s ironickým názvem „Rozptýlení pro pozůstalé“. Je však evidentní, že kapela se při sestavování playlistu koncertního alba rozkročila nad celou svou diskografií. „Navštívila“ tedy většinu svých alb deskou „Sto zvířat“ (1993!) počínaje. Jenže ono je to možná ještě maličko jinak. Sázela asi na svůj tradiční koncertní repertoár a prakticky tak ve výběru skladeb nesáhla vedle.

Co tedy ještě na CD pobaví, a nejen fanoušky Zvířat? Cokoli! Etno hrátky v písničce Dap-Geo, rytmicky nakažlivá Jak zmírnit děs, návod toť z úst Jany a z pera Tomáše s mužským refrénem. „…dej si víno, to bude v pořádku, postel je široká, pustím tě na kousek, hlavně vůbec, nemysli na matku!“ přičemž poslední slovo tu za Janu dozpívalo publikum. Krása!

Koktaný Ska ska ska Skandál je legrace a la Sto zvířat, Janou zpívané (přiznání) Podpaží velká jízda i humor od dámy. Před velkým hitem Dáma s čápem, který kapela zpívá i s dárkem, plyšovým ptákem na pódiu, publikum řádí jako na legendárním živáku Motörhead. To se to muselo Zvířatům hrát v takové atmosféře! A slušná jízda nakonec: jasné hity Nikdy nic nebylo a Škola.

Být, bral bych i live DVD, škoda nevyužité zadní strany plakátu s fotkami všech sestav Sto zvířat. A rád bych tu měl živě i svou nej píseň Alice (se dala na pití). Ale chápu, že jistě právě nějaká Alice to Zvířatům rozmluvila.