Legendární moravský písničkář Jaromír Nohavica míří na sever Čech. Ale potěší jen ty, kteří již vstupenky na jeho koncerty v kraji mají. Ostatní utřou nos.

Totiž web zpěváka hlásí: 19.00, 24. 1. 2012 Most, Divadlo, VYPRODÁNO, 19.00, 25. 1. 2012 Chomutov, Divadlo, VYPRODÁNO, 19.00, 26. 1. 2012 Žatec, Divadlo, VYPRODÁNO. Trochu monotónní ale logické informace! Jarek letí.

To v případě návštěvy písničkáře, žurnalisty, básníka, zpěváka a cestovatele Jana Buriana ve středu 18. ledna večer v klubu Café Max v Ústí je ještě stále nějaká naděje. „Prodaných je asi 25 vstupenek, posledních 10 lístků na Buriana máme,“ řekl včera pro Deník Jan Civín, dramaturg i provozovatel Café Max.

Upozorňuje ale, že by se návštěvníci neměli těšit na Burianovy písničky. „Žádné totiž neuslyší,“ šokoval dramaturg svým „odvážným“ tvrzením.

„Na rozdíl od prvních dvou návštěv v Café Max bude Jan Burian z Prahy jen povídat o Portugalsku. To proto, že minule zde v Maxu zůstalo na zpívání jen málo času, a on to nerad míchá,“ vzpomíná Jan Civín.

A rekapituluje: „S Portugalskem, vyprávění a besedou o zemi, kterou má moc rád a o které napsal knížku, k nám přijede poprvé. Nejprve tu zpíval, potřetí představil Island a nyní je na řadě zmíněné Portugalsko,“ řekl dramaturg Maxu.

Od návštěvy cestovatele si slibuje i zajímavou zkušenost. „Na Buriana se přijde podívat také ústecký archivář Vladimír Kaiser, který u nás pravidelně pouští hudbu ze starých desek. Také on Portugalsko navštívil a má k němu vztah. Možná bude zajímavé poslouchat, jak každý z nich tu zemi vnímá,“ soudí Jan Civín.

To, že Jan Burian v Ústí nezazpívá, neznamená, že nenabídne návštěvníkům svou hudbu. Tradičně s sebou na pořady vozí svá CD a prodává je, stejně je to s knihami. Jen ta nejnovější, „Nežádoucí návraty E. E. Buriana“, kterou napsal o svém otci, mezi nimi asi nebude. Vyjít by měla dle webu www.janburian.cz až na konci ledna.

A Jarek? Nejdřív překvapil fanoušky, když se v 90. letech objevoval na pódiu s harmonikou a hrával nové verze starých písní. Byl hlavním hrdinou filmu Rok Ďábla, kde zaujala jeho rocková verze Mladičké básnířky (s Čechomo-rem) a teorie o alkoholickém kopci. V roce 2006 vysílal po internetu přímý přenos svého koncertu v Hukvaldech, nabízel ke stažení alba Pražská pálená a Ikarus, reagoval na Paroubkův protitechnařský pogrom písní Už zase bijou děti. O tři roky později začal psát své virtuálky, písně reagující na momentální témata a umisťoval je na své stránky,“ píše o Jarkovi Jiří Navrátil.

„Kolem Nohavici se stále něco děje a jen tak nepřestane. Příští rok oslaví šedesátiny a lze čekat, že něčím při té příležitosti určitě překvapí. Zatím stačí těšit se na jeho žatecký koncert 26. ledna v Městském divadle v Žatci, o půlhodiny dříve než jindy. Začíná se úderem 19. hodiny,“ upozornil Jiří Navrátil.