Chtěl jsem si s devítinásobnou Zlatou slavicí popovídat o novém CD duetů a trií z jejího dávného pořadu z TV Nova „Hogo Fogo”. Zajímalo mě, jaké bylo navštívit operní premiéru jejího muže-pěvce Štefana Margity v Chicagu. A co říká na tak mladého Stříbrného slavíka 2011, jakým je Tomáš Klus. Ale přednost před tímto svěžím písničkářem dostala Hančina vzpomínka na Vánoce jejího dětství…

Když si máma píská

Natočila jste pěknou vánoční písničku Mé dětské svátky, napsala si k ní slova a promítla tak do ní své zážitky z dětství. Je ještě další, třeba hodně raný zážitek, na který si z Vánoc vzpomenete? Takový, který se vám do písničky nedostal?
No, možná to, jak jsme lezla na stromeček. Ale to si myslím, že se o to pokoušela většina dětí v tom malinkatém věku. Jenže to by v textu té písničky určitě nevyznělo tak dobře, jako když si „máma v kuchyni píská a táta veze stromek na saních”.

Řekněte, je pro člověka, tak známého jako vy, rozumné, prozradit v rozhovoru třeba jaký dárek by mu udělal radost? Nemůže pak očekávat, že by mu jich od fanoušků pár přišlo?
(nejistě) A já jsem to někde prozradila?

To nejspíš ne, ale já bych se vás na to teď rád zeptal…
Vůbec neříkám, nejmenuji dárky, které bych si přála, a které ne. Ale jako každá ženská se samozřejmě těším z dárků. A je mi to úplně jedno, co dostanu. V podstatě je na tom nejpozitivnější to, že si na mě někdo vzpomněl, a že tomu musel věnovat čas.

Vy jste nedávno byla za manželem v Chicagu na premiéře představení. Využila jste toho také k nákupu dárků?
Částečně ano.

Asi neprozradíte, co jste přivezla, že?
Ne, ne. To neprozradím.

Udělalo vám radost to, co jste právě tam sehnala?
Udělalo. Ale abych se přiznala - kdybych při té příležitosti byla v nějakém jiném městě, tak bych to musela nakoupit zase v něm. Protože teď jsem měla tolik koncertů a tolik práce, že se mi vůbec nedařilo dostat se ještě k nakupování dárků.
A musím se přiznat, že moje dárky jsou dál ve stádiu návratu z Chicaga. Takže to, co jsem tam nekoupila, to zatím ještě nemám.

Poprvé jiná role

Jaká byla ona Štefanova premiéra v Chicagu? Jak se vám líbila? Pobavila vás?
Bylo to nádherné - opravdu standardně nádherné. Protože bylo báječné obsazení, byl to Boris Godunov a Štefan zpíval poprvé jinou roli než zpívával. Zpíval Šuiskyho - a bylo to krásné. Měl úžasný úspěch, zpívalo mu to ohromě.

Do jaké míry sama v sobě cítíte jako povinnost provázet jej - svého manžela - při takových důležitých životních okamžicích? Být tam s ním, u toho?
To by bylo hrozné, pojmenovat to jako povinnost. Já jsem hrozně ráda, že s ním můžu jezdit, protože si myslím, že je to taková krása, když můžete jet s člověkem, který je úspěšný a daří se mu a můžete u těch jeho úspěchů být.

Krátce před Vánocemi vám vyšlo CD i DVD „Hogo Fogo”, každý ten nosič je ale jiný. Zeptám se na ono CD se sedmnácti duety se zpěváky (Karel Gott, Bohuš Matuš, Michal David), zpěvačkami (Lucie Bílá, Petra Janů, Iveta Bartošová), herci (Josef Vinklář, Václav Postránecký) a dokonce moderátorkou Mirkou Čejkovou. Kterou písničku jste si nejvíc užila?
Těch písniček bylo během více než čtyř let tolik, že kdybych mluvila jen o jedné - tak to asi není reálné. To, co je ale na CD „Hogo Fogo”,je průřez těmi písničkami, které se nejvíc povedly. Takže za nimi si nejvíc můžeme stát.

Píseň s Vinklářem

A která z těch písniček je pro vás nejvíce unikátní?
No, možná ta s panem Benešem, kde on do toho jen hovořil, nezpíval. Pak písnička s panem Vinklářem, „Biograf láska”, s panem Rösnerem „Přijď aspoň na chvíli”… Všechny byly nějakým způsobem zajímavé, neobvyklé. A unikátní v tom smyslu byla třeba písnička „Rozhovor v tichu”, ke které si nový text napsal Karel Šíp. To mě opravdu překvapil a potěšil, protože to byla zase legrace po jeho. Bezvadný…

A která z těch písní je pro vás nejosobnější? Odhadl bych, že „Andělé už nesmí v ráji spát” a „Svítíš mi v tmách” - tedy oba duety s vaším manželem Štefanem Margitou…
Nemůžu říct nejosobnější, protože tyto písničky, které se dělaly jako duety nebo tria - tak to jsou moje písničky, které už jsem před tím měla nazpívané. Verze z CD jsou tedy jejich další životy, další podoba, zatímco duety se Štefanem jsou originální, původní verze, které jsme spolu nazpívali.

Slavík je tajemství

Kdo je duchovním otcem toho CD? Přišla zkrátka firma EMI Czech a „zadala” to jako práci, nebo přišel někdo z vašeho okolí a řekl: „Bylo by fajn to takto poskládat?”
Ne, ne. Přišel pan Kočandrle, firma EMI Czech, a zeptal se, co bych tomu řekla. Jestli bych s tím souhlasila.
Odpověděla jsem mu, že mi nejdřív musí ukázat, jak si to představuje a tu poslední selekci už jsem si udělala sama. Takže to byla normální klasická běžná práce.

Relativně nedávno jste předávala Stříbrného slavíka mladému českému písničkáři Tomáši Klusovi. Je pravda, že jeho nové album „Racek” se skvěle prodává a koncerty že má všude vyprodané. Přesto - překvapilo vás, že je letos druhý?
Trochu překvapilo, ale moc mu to přeji, protože je výbornej. A vlastně ani nepřekvapilo - já nepřemýšlela o tom, kdo by mohl být druhý, první nebo třetí… Protože ono je to opravdu do poslední chvíle tajemstvím.