Výluka NHL se stává pro extraligového fanouška krásnou vzpomínkou. Tečku k ní mohl vykouzlit Jaromír Jágr, který zvažoval poslední start za Rytíře. Nakonec se ale rozhodl, že do úterního zápasu s Litvínovem nenastoupí, stejně jako jeho parťáci z NHL Tomáš Plekanec a Jiří Tlustý.

Jaromír Jágr i ve svých čtyřiceti letech znovu ohromil celé Česko, vyprodal všechny stadiony a dovedl své Rytíře do horních pater tabulky. V třiatřiceti zápasech nasbíral pětapadesát bodů (24 + 31) a bavil diváky neskutečnými hokejovými kousky.

Také Plekanec s Tlustým se po dobu kladenského angažmá předvedli v nejlepším možném světle. „Strašně jsem si to tady užil, byla to pro mě perfektní zkušenost. Radost z hokeje jsem měl i předtím, ale teď mě prostě těšil pocit, že jsem zase v české kabině. Navíc doma v Kladně, kde jsem vyrůstal. Jsem moc rád za ten půlrok, který jsem tady mohl prožít," prohlásil Tomáš Plekanec.

Jeden z nejlepších českých hokejistů současnosti Rytířům i bez posil z NHL věří. „Bude to pro ně těžké, pořád přibývají zranění. Ale je tady spousta mladých hráčů, bojovníků, kteří dobře bruslí. Jsem přesvědčený, že když dostanou příležitost, vytvoří kvalitní tým a dohrají sezonu dobře. Myslím si, že zvládnou play off."

„Bylo skvělý hrát doma, musím poděkovat Kladnu za příležitost, že jsem tady mohl být. Každý si to užil, nejenom my hráči, ale i ostatní lidé," doplnil ho Jiří Tlustý, který už si z kladenského zimáku odnesl výstroj a je připraven na cestu do Caroliny a na začátek zkrácené sezony NHL.

„Moc jsem se těšil, až se domluví a budeme mít šanci hrát (NHL). Minulý rok jsem se probojoval tam, kam jsem chtěl. A teď mě mrzelo, že jsme nehráli. Po úspěšné sezoně jsem nemohl hrát v NHL, ale tady na Kladně. I když to bylo krásné, tak můj život je v Americe," přiznal autor dvanácti branek.

Rytířský lazaret

Rytíři se dostali do velmi složité situace nejen kvůli oznámení konce výluky NHL, ale také díky početné marodce. V Plzni měli trenéři Kladna k dispozici jen značně prořídlou sestavu bez několika klíčových hráčů, proti Litvínovu už mohou počítat alespoň s uzdraveným útočníkem Jakubem Valským, připraven bude i obránce Vladimír Kameš a brankář Jan Chábera. Mezi zraněné se ale naopak nově zařadil zadák Petr Macholda. V úterý nepustí zdravotní stav do hry ještě Pateru, Dragouna, Hořavu a Procházku, kvůli rodinným důvodům absentuje i Jan Hlaváč.

Také tentokrát Kladnu krátkodobě vypomůže útočník z první ligy. V neděli za Rytíře nastoupil Zdeněk Kubica z Hradce Králové, proti Vervě by se měl představit Jan Rudovský z Litoměřic.

S Litvínovem platí výhoda domácího prostředí

Už druhou sezonu bez výjimky platí, že pokud se utká Kladno s Litvínovem, vítězí domácí tým. Severočeský tradiční soupeř Kladna letos zažívá povedený ročník, v tabulce mu patří šesté místo a doslova dýchá Rytířům na záda. Oba celky totiž dosud nastřádaly stejný počet bodů a dělí je pouze skóre.

Tahounem žlutočerných je letos jednoznačně nejproduktivnější hráč týmu Viktor Hübl, který s přehledem dosahuje průměru jednoho kanadského bodu na zápas. Stále velmi nebezpečný je také veterán Martin Ručinský, který ve svých 40 letech stále dokáže velké věci a prosadil se i v posledním vítězném zápase proti Třinci (6:5 sn).