Hodnocení dvouměsíční přípravy se ujal trenér Daniel Tvrzník. Se svým týmem je poměrně spokojený, ačkoliv ví, že celé mužstvo čeká ještě spousta práce. Prozradil také, jak si pochvaluje spolupráci se svým novým kolegou Milanem Vrzalem.

Letošní příprava byla v určitých věcech jiná, jak se povedla?

Jak se povedla nebo nepovedla asi zjistíme až někdy v zimě. Z našeho pohledu se povedla jednak tím, že jsme udělali všechno, co jsme chtěli udělat, přálo nám počasí, s žádným tréninkem jsme nemuseli improvizovat. Dá se také říct, že se nám vyhýbala vážnější zranění. Samozřejmě v posledních týdnech, kdy jsme se hodně zaměřili na rychlost a výbušnost, nějaké drobné svalové problémy byly, ale to je normální. Spokojenost panuje také s přístupem hráčů. Kluci pochopili, co po nich chceme, co po nich budeme vyžadovat v zimě. Příprava byla jiná ve srovnání s tím, na co byli kluci zvyklí v posledních dvou letech. Od začátku jsme se snažili dělat vše v maximální intenzitě, hráli jsme si jen s těmi parametry intervalu odpočinku. Pro kluky to bylo myslím zajímavé. Zařadili jsme spoustu nových věcí hlavně co se týče výbušnosti a odrazové síly. Nechci říkat nějaké podrobnosti, ale hodně nám si myslím pomohl písek. Spoustu věcí jsme dělali v tom písku tak, že tím vlastně tolik netrpí nohy.

Připojilo se k vám pět hráčů ze Sparty. Jak zapadli a jak se ti líbili po celou přípravu?

To, jak zapadli do týmu, by měli říct spíše hráči. My se snažíme do kabiny příliš nechodit a nezasahovat. Mě se líbil přístup všech hráčů, nejen Sparťanů. Příprava je samozřejmě dlouhá, měli jsme dvakrát čtyři týdny s týdnem odpočinku, takže na každého přijde slabší chvilka. Tady se ale vždy hrálo na dobrou partu. To kluci zdůrazňovali a zdůrazňovat budou. Myslím, že ani ten mančaft tady nedovolí někomu něco odfláknout.

Zařadilo se k vám opět velké množství juniorů. Jak ti se s tím poprali a jak si v přípravě vedli?

Musím říct, že máme v Litoměřicích celkem dost hráčů ročníku 92 a někteří prokázali určitý potenciál v loňské sezoně v juniorce. Je ale velký rozdíl mezi první ligou juniorů a první ligou dospělých. Také ti kluci to vědí a cítí to. Aby ale mohli nějak hokejově růst, tak musí adekvátně trénovat. Na některých bylo vidět, že prostě letní přípravu tohoto typu a tohoto objemu dělají poprvé. Byl vidět rozdíl mezi kluky, kteří s námi prodělali přípravu už loni, ať už třeba David Keltner nebo Venca Racek a tím zbytkem. Taková ta základní kondice není o tom dva měsíce dobře trénovat a ono to najednou je. To je práce ne na měsíce, ale na roky a ti kluci to do sebe prostě musí dostat. Není to o tom, že teď dva měsíce odtrénují a půl roku se budou flákat, to by asi nefungovalo. Také proto jsme chtěli zachovat nějaký kvalitní tréninkový cyklus a program i v našem juniorském týmu, protože všichni hráči ročníku 92 nemohou okamžitě nastoupit za áčko.

Máme v klubu nastavené nějaká pravidla a parametry pro to, aby ten tréninkový cyklus v juniorech byl kvalitní a aby byl podobný áčku. Záleží už pouze na těch hráčích, kteří s námi půjdou samozřejmě i na led, co předvedou. V tuto chvíli ale mančaft teprve tvoříme, máme kostru zhruba třinácti čtrnácti lidí a budeme doplňovat v průběhu srpna. Pokud samozřejmě uvidíme, že ti naši mladí kluci jsou srovnatelní s těmi, kteří mají přijít, tak samozřejmě další hráči nebudou potřeba. Víme ale, že potřebujeme minimálně pět až šest kvalitních hráčů pro první ligu na doplnění. Budeme asi opravdu čekat až do konce srpna na nějakou definitivní podobu kádru. Začneme s těmi, kteří tu trénovali teď a zapojíme do přípravy ještě Honzu Rudovského, který se tu ukázal v dobrém světle.

Jak si spolu sedla nová trenérská dvojice?

Není to ideální, protože Milan mě porazil v tenise. Na svojí obranu ale musím říct, že já jsem pět let tenis nehrál a on chodí třikrát týdně a posledně mi utekl z mečbolu. Tam to tedy trochu zaskřípalo. Jinak musím říct, že se známe samozřejmě dlouho, vyhovíme si a vyhověli jsme si celé dva měsíce. Věřím tomu, že nám to spolu půjde.

Jak dlouhé volnou budou kluci mít a kdy se znovu sejdete?

Kluci úplně volno mít nebudou. My jsme nechtěli dělat každému speciální individuální plán na ty tři týdny volna, protože vím, jak to chodí. Měli jsme ale s každým pohovor. Říkali jsme jim, ať si teď dají opravdu týden volna úplně bez tréninku a každému jsme řekli, na čem si myslíme, že by měl zapracovat. Věřím tomu, že ti kluci jsou natolik chytří a alespoň z nějaké části to dodrží. Věřím, že cítí, že by ta sezona nemohla být úspěšná, pokud nebudeme dobře připraveni. Na ledě začneme trénovat 23. července, máme už samozřejmě připravený plán, ladíme už pouze přípravné zápasy.

Jak dopadly závěrečné výkonnostní testy? Nedělali jste ty klasické, ale wingate testy, jak si v nich kluci vedli?

Musím říct, že testy dopadly celkem dobře. Někteří hráči prokázali velké zlepšení. Musím jmenovat, což dělám nerad, ale teď mi to nedá a musím smeknout před Jardou Haškem. Ve svém věku tu přípravu odmakal bez úlev a i ty testy u něj ukázaly obrovské zlepšení. Jsou samozřejmě hráči, u kterých se v testech neprokázalo takové zlepšení. Je potřeba říct, že je to pořád jenom test a jdeme do něj z plné zátěže. Já věřím tomu, že parametry té rychlosti a výbušnosti by vyšly po týdnu volna podstatně lépe. Mluvím konkrétně třeba o Martinu Novákovi, který měl teď naopak horší výsledky wingate testů než na začátku přípravy, kdy přišel odpočatý. U Martina ale není potřeba v žádném případě pochybovat o tom, že je na tom špatně z hlediska rychlosti a výbušnosti. Většina hráčů prokázala zlepšení a také to nám ukazuje, že ta příprava byla dobrá.

Provázely tedy přípravu samé klady nebo máte i něco, co byste hráčům vytkl?

Neproběhlo to samozřejmě vše jen s úsměvem na rtu, to asi ani nejde. Hokejové mužstvo je živé těleso a kluci mají také své období, kdy to třeba není úplně ono. Stávalo se to ale minimálně a není ani potřeba to zmiňovat. Museli jsme samozřejmě občas zvýšit hlas, ale jestli to bylo za celou přípravu dvakrát, tak přeháním. Napětí, respekt a strach v těch hráčích ale musí být pořád, nemůže být vše stále růžové, ale to je myslím normální v každém kolektivu a každém sportovním odvětví.

Michal Sabó