„To je fakt,“ poznamenal na úvod hodnocení Daniel Tvrzník, který mužstvo připravoval společně s Milošem Říhou.

Je velké zklamání, že si Stadion nezahraje play – off?

To je vždycky, když se nepostoupí. Ambice ale mají v sezoně všechny týmy. Bodů jsme získali tentokrát dost, celkem 72, bohužel nestačily. Když se podíváme na mančafty, které se tam vešly, tak mají řadu zkušených hráčů. My jsme z těch oddílů, které dávaly větší příležitost mladým, na tom nejlépe. V tomto ten projekt určitě splnil účel.

Po nadějném úvodu přišel před koncem roku výpadek, což se v Litoměřicích nestalo poprvé. Proč?

Tentokrát to ale mělo trochu jiné důvody, než v minulých sezonách. Věděli jsme, že reprezentační devatenáctku i dvacítku, ve kterých jsme měli zastoupení, čekají mezinárodní akce. Snažili jsme se na to připravit, mít v záloze další hráče, ale bohužel. Museli jsme dost zápasů překládat, ten kalendář nebyl ideální, někdy to bylo zhuštěné, jindy delší volno. To si vybralo svou daň. Pro kluky třeba z II. ligy nebylo jednoduché do toho rychle naskočit. Navíc jsme v prosinci hráli hodně venku, přišla ta nepříznivá série a bylo zaděláno na problém.

Byl nějaký klíčový zápas, který rozhodl o nepostupu?

Ne, takhle to říct určitě nejde. Byla samozřejmě utkání, kde nám body utekly na poslední chvíli, kdy jsme inkasovali třeba těsně před koncem, v prodloužení a podobně, ovšem jeden zápas opravdu nic nerozhodl.

Proti těm nejsilnějším týmům jste odehráli solidní partie, kromě jednoho výprasku od Kladna (1:8 jste je trápili. Čím to, chtěli se ti mladí vytáhnout?

To může sice být také jeden z důvodů, ale spíš je to o tom, že pro ty silnější mančafty jsme byli nepříjemní. Hodně jsme bruslili, dohrávali souboje, nic nevypouštěli. Naopak jsme měli problémy, když přijel soupeř, stoupl si v uvozovkách na čáru a na nás bylo, abychom tvořili hru. No a občas jsme se zase nechali vybláznit, což je daň za to, jak mladý ten mančaft byl. Vždyť jsme dohrávali vlastně s juniorkou. V průběhu sezony nám v různých obdobích vypadli zkušenější kluci jako Pavlas, Jebavý, Strejček, Kalla, odešel Bílek. To bylo všechno citelné oslabení.

V době, kdy se ještě bojovalo o play – off, zmizel právě Bílek, nejproduktivnější hráč. Nešlo ho udržet?

Jeho odchod do zahraničí měl několik důvodů, a nejen finančních, jak se spekulovalo. Dělali jsme ho před sezonou, abychom obnovili jeho úspěšnou spolupráci s Jardou Kallou. Ten bohužel pro nemoc vypadl ze sestavy a my jsme stále hledali k Víťovi někoho, kdo by Jardu nahradil. To se nám úplně nepovedlo, a asi i Víťa čekal, že bude dávat víc branek. Nakonec tedy chtěl odejít a my nebudeme bránit někomu, kdo za Stadion nechce hrát.

Je to zkušený borec, není šance, že se třeba ještě v Litoměřicích objeví?

Přiznám, že si to v tuto chvíli nedokážu moc představit.

V průběhu ročníku jste protočili velký počet hráčů, jen gólmanů bylo podle statistik sedm.

Největší porci měli Tomáš Král, Milan Klouček, Martin Michajlov a v závěru Jakub Škarek. V poli se protočilo snad 45 kluků, což je hodně. Vlastně jsme několikrát stavěli úplně nový mančaft. Tím, jak celý projekt vznikal celkem narychlo, tak se věci musely řešit za pochodu. Snad ale manažeři extraligových klubů viděli, že ti jejich mladí hráči, kteří nastupovali za Stadion, se u nás posunuli. Proto mě v některých případech mrzelo, že si třeba někdy stáhli svého borce, pak mu ale dali jen pár minut na zápas. To je přece lepší, aby nastupoval v první, druhé lajně ve WSM Lize. Pokud bude projekt pokračovat, věřím, že vytipované hráče budeme mít k dispozici na větší časový úsek. Že s námi začnou už přípravu a odehrají většinu sezony.

Jak se vlastně tvoří kádr?

My, jako Stadion, si vybíráme tu zkušenější kostru. Je to i ve spolupráci se svazem. Je třeba, aby ti hráči byli na výši nejen hokejově, ale i charakterově. No a o těch mladších, kteří se neprosadí do extraligových kádrů, rozhodují především reprezentační trenéři, kteří je na základě nějakých kritérií oslovují.

Před startem ročníku byly obavy, jak fanoušci nový projekt přijmou. V tomto ohledu problémy nebyly?

Ne. Je tady tradice Dukly, kterou ještě mnozí pamatují, navíc nám hodně pomohl dobrý úvod, výsledky byly i nad očekávání. Fanoušci ale hlavně viděli, že ti kluci bojují, lítají po ledě, dřou, nevypouští to. Návštěvy jsme měli zase přes tisícovku, což je na město, které není úplně největší, solidní. A když vidíte, že za vámi přijede třeba hrstka příznivců až do Vsetína, Třebíče, Prostějova, hodně to potěší. A nejen nás trenéry, ale hlavně ty kluky.

Pro Stadion sezona skončila, ale ti nejlepší hrají v play – off, máte mezi nimi favorita?

Stále sledujeme hráče, kteří přicházejí v úvahu, aby nás posílili. A jsou i v těch týmech. Co se týká favorita, už jsem několikrát zmiňoval, že na mě po celou dobu dělají nejlepší dojem Karlovy Vary.