"Trenér jako Vladimír Růžička má určitě ambice působit ve vyšších soutěžích, ve středu v 10 hodin ráno ale začíná na ledě s Kadaní," uvedl na klubovém webu majitel Trhačů Petr Klíma.

Růžička už pomáhal Kadani předloni v létě jako poradce, nyní se do klubu vrací. Jeho asistentem bude chomutovský rodák Daniel Branda.

Osmapadesátiletý Růžička dovedl reprezentaci jako trenér k triumfům na mistrovství světa v letech 2005 a 2010. V extralize dlouho sbíral úspěchy s pražskou Slavií, s kterou získal dva tituly, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. V letech 2015 až 2019 vedl Chomutov, kde skončil po sestupu Pirátů z extraligy.

Posily i z Kanady

Kadaň skončila v uplynulém ročníku druhé nejvyšší soutěže pod vedením trenérské dvojice Petr Rosol, Vladimír Jeřábek poslední, ve 34 kolech získala jen 16 bodů. "Situace je taková, že sestoupit může až pět týmů, naším cílem po nevydařené minulé sezoně proto bude se porvat o prvoligovou příslušnost i nadále,“ řekl Klíma.

Kadaň versus Kladno.
Hokej je o psychice, kluci si potřebovali vyčistit hlavy, říká Klíma

Post trenéra už Klíma vyřešil, nyní bude pracuje sestavení kádu. Vítěz Stanley Cupu jedná s posilami z Ruska, Finska nebo Kanady. „Využijeme možnosti, aby v našem týmu hráli i zahraniční hráči, těch může být celkem šest. Ve hře jsou tak dva ruští hráči, dále ale také kanadští nebo finští. Na soupisce se objeví některá známá jména z minulé sezony, ale už jsme samozřejmě domluvení i s některými novými tvářemi. Zapojit budeme chtít znovu i kadaňské odchovance.“