„Věřím, že po hubených letech by mohl přijít medailový úspěch,“ přikyvuje olympijský vítěz a ústecký rodák Jan Čaloun. „Podle herního projevu a výsledků v přípravě mužstvo vypadá velmi slušně. Kluci z NHL Kubalík, Hronek a Zadina jsou velké posily. Na hráčích je vidět hlad po vítězství, nechybí rychlost, bruslení, agresivita. Mám z toho dobrý pocit. Jakákoliv medaile bude velký úspěch. Hodně bude záležet na čtvrtfinále.“

V medailový úspěch věří i mistr světa a děčínský rodák Petr Tenkrát. „Doufám, že to bude medaile. Musím říct, že jsem sledoval poslední tři zápasy reprezentace a fakt se mi to líbilo. Neříkám, že jsme horký favorit na zlato, ale máme kvalitní tým. Vzhledem k letošnímu ročníku mistrovství světa budou ty týmy hodně vyrovnané. Ta šance tam prostě je. Přijde mi, že se nám sešel dobrý a vyvážený tým,“ přemítá.

Filip Pešán, trenér české hokejové reprezentace, hrával před 20 lety v druholigovém Děčíně.
Děčínské vzpomínky na Pešána? Veselý kluk, který nezkazil žádnou srandu

Velké očekávání má i bývalý extraligový útočník Radek Duda. „Můj tip? Budeme hrát finále. Jsem přesvědčen, že máme skvělý tým, koučink i realizační tým. Není kam uhnout!,“ má jasno známý bouřlivák, který se těší hlavně na klíčový zápas celého turnaje – čtvrtfinále. „To je nejlepší zápas o všechno. Takové já miluju. Škoda, že tam nebudou lidi, ale budeme koukat u televize. Kluci nám udělají radost,“ těší se Duda.

„Myslím, že budeme hrát o medaile. Moc nesleduju soupisky, kdo má kolik hráčů z NHL, ale my máme silný tým, který má šanci a i dobré výsledky,“ přidal se útočník Jan Ordoš. Ústecký rodák se zkušenostmi z reprezentace se po roční anabázi ve Švédsku vrací zpátky do Liberce.

„Koukal jsem na turnaj v Praze, kluci na mě udělali velký dojem, hráli výborně organizovaně, výborně do obrany. Skvělí jsou brankáři, tam máme skvěle obsazený post. Moc dobře hrajeme do obrany, kde je vidět poctivá trenérská práce celého realizačního týmu. Celkově mám z výkonu dobrý dojem a věřím, že má mančaft obrovskou sílu a přiveze medaili. Věřím prostě v placku,“ uzavřel bývalý Bílý Tygr Valdemar Jiruš, který si zahrál i za Děčín a Kadaň.