Rodák z Litoměřic Tomáš Svoboda přišel do Plzně na hostování z Brna koncem roku, kdy se mu na ledě zrovna nedařilo, ale v západočeské metropoli je to zcela jiný Svoboda. Nejen, že se ihned zařadil mezi výrazné hráče, ale ve středu se stal také nejlepším střelcem.

První gól vstřelil už na začátku páté minuty, kdy domácí Plzeň poslal do dvoubrankového vedení 2:0, svoji bezchybnou dělovkou o deset minut později zvýšil stav utkání na 6:1.

První extraligový hattrick v životě vystřelil ve druhé třetině v osmadvacáté minutě. Jeho tým nakonec zvítězil vysoko 9:3 a Svoboda pak byl zaslouženě vyhlášen hráčem zápasu.

„Statistiky jsem nekontroloval, ale žádný jiný hattrick si nepamatuji, takže byl určitě první. Něco to určitě stát bude," pousmál se na tiskové konferenci forvard Indiánů, pro něhož to byl nejpovedenější zápas na západě Čech.

„Jsou prostě takové zápasy, někdy se to povede. Pomohl nám začátek, když nám to tam napadalo. Vítkovice hrají o desítku, takže pro ně to byl těžký zápas, když prohrávaly 1:6 po první třetině. Nás to zase nakoplo, dostali jsme je pod tlak a už to měli strašně těžké," pronesl Svoboda, jako by hattrick nebyl nijak velkou senzací.

Litoměřický odchovanec měl původně být na západě Čech jen do 25. ledna, ale v modro – bílém dresu chytil druhou mízu a stal se očekávanou posilou, která má v Plzni zůstat přinejmenším do konce sezóny. Svoboda je s Indiány na třetím místě extraligové tabulky.

Už dnes ho ale čeká další pikantní utkání v Brně, kde dlouhá léta působil. „Před zápasem v Brně vypíšu nějakou odměnu, ale uvidíme, kolik mi vůbec zbude na účtu po hattricku," vzkázal přes twitterový účet Indiánů.

Patrik Pátek