Olympijský vítěz a dnešní trenér dětí a mládeže David Svoboda má už z povahy své disciplíny k šermu blízko - je totiž spolu se střelbou, jízdou na koni, plaváním a během součástí moderního pětiboje. Zná nicméně spoustu opravdu dobrých důvodů, proč by šerm mohl zajímat i vaše dítě.

Ať má každá rvačka pravidla

„Děti se mezi sebou od malička instinktivně perou, což mimo jiné pomáhá správnému vývoji jejich pohybového aparátu. Navíc je dobré, když má každá „rvačka“ svá pravidla. Ale ze všeho nejlepší je na šermu to, že je to opravdu skvělá zábava,“ říká David Svoboda.

Pojišťovny začaly přispívat rodinám na tábory pro děti. Kvůli inflaci a zdražování.
Diety, tábory, lázně. Pojišťovny reagují na inflaci, přispějí rodinám s dětmi

„Úpolové, nebo chcete-li bojové, sporty včetně šermu děti komplexně rozvíjejí na úrovni kondice, silových, rychlostních a reakčních schopností, v celkové obratnosti, ale i co do taktického myšlení, improvizace nebo kreativity. Žádný soupeř není stejný, a dokonce ani žádné utkání se známým protivníkem není stejné. Děti se učí dobře koncentrovat, využívat získané zkušenosti a soutěžit v duchu fair play. Přeci jen šerm je bílým sportem gentlemanů,“ dodává.

S šermem mohou děti začít překvapivě brzo, důležitá je ale jejich všestrannost. Také to znamená, že pokud o šerm například při hrách v dětském pokoji nebo s ostatními dětmi ve školce projeví zájem, není třeba jim ho zakazovat, ale spíše jej rozvíjet správným směrem. „Šermovat formou nějaké hry čistě pro zábavu mohou děti skoro hned, jak se postaví na nohy. V rámci nějakého tréninku stačí začít v osmi až deseti letech, kdy se ale už věnují především všestrannosti a pohybovému rozvoji ve formě takzvané přípravky. Pokud jsou děti na sportování zvyklé a jsou všestranně rozvinuté, mohou začít klidně až v patnácti nebo později. Já sám jsem začínal, když mi bylo šestnáct,“ popisuje David.

Šerm letos poprvé na olympiádě

I přes spoustu benefitů je šerm spíše okrajovou disciplínou. Přitom historicky byl šerm na mnoha školách opravdu součástí výuky. Teď se ale situace zřejmě změní. Ne že by se šerm měl vracet do výuky tělesné výchovy, která se ostatně má soustředit především na všeobecnou všestrannost a pohybový rozvoj, ale přesto se zájem dětí o šerm zvyšuje.

Na brněnský velodrom se dostane i veřejnost. Stačí si objednat lekci u olympionika Tomáše Bábka
Zahoďte strach, nazujte tretry. V akademii vás naučí jet na kole bez brzd

Letos poprvé byla tato disciplína dokonce součástí Olympiády dětí a mládeže, což je celonárodní soutěž, v níž se utkají jednotlivé kraje a malí sportovci tu mají šanci zažít atmosféru podobnou té opravdu olympijské. Letos se ve 20 různých sportech utkalo téměř 3600 mladých sportovních nadějí. Závody pořádá Český olympijský výbor a partnerem je stejně jako u všech olympijských akcí Toyota, proto tu její ambasador David Svoboda nemohl chybět.

Jak sám říká, právě akce, jako je Olympiáda dětí a mládeže, dávají dětem opravdovou možnost vybrat si, který sport je jim nejbližší, což funguje mnohem lépe, než kdyby se jim některé disciplíny nařizovaly ve školách povinně: „Cílem je vzdělávat děti tak, aby rozuměly, proč je pravidelný každodenní pohyb pro jejich život důležitý a především je naučit, že sport je zábava. Existuje nespočet sportovních odvětví a disciplín a proto věřím, že si každé dítě najde to, co mu vyhovuje. Každý jsme jiný, a právě v oné rozmanitosti je skryto naše největší bohatství.“

Na co dát při šermu pozor

Konkrétně k šermu je důležité vybrat vhodná kompenzační cvičení a základní posilování, kvůli jednostrannému zatížení na levou nebo pravou stranu těla. „Doporučil bych například plavání anebo základní atletickou průpravu,“ radí David.

Kroužky pro děti i dospělé a také oblíbený dárkový sortiment tržišť. To všechno v následujícím pololetí zdraží. Ilustrační foto.
Podraží také keramika či kroužky pro děti. Odvětví chybí kaolin z Ukrajiny

Vždycky je také potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla, například šermovat pouze s maskou a ochranou výstrojí, což minimalizuje riziko nežádoucích úrazů. „Potom je šerm opravdu velmi bezpečným sportem, ze kterého si děti sem tam odnesou nějakou tu modřinu. Vážnější zranění se stávají jen velmi výjimečně,“ povzbuzuje úspěšný pětibojař.

Autor: Jana Pokorná