Chystáte se připravit váš oblíbený recept, ke kterému potřebujete několik stroužků zdravého a chutného česneku? Určitě se už nemůžete dočkat, až si jídlo naservírujete na talíř a vychutnáte si jeho lahodnou chuť. Na co se ale určitě netěšíte, je pracné loupání každého stroužku.

Pokud navíc používáte opravdu čerstvý česnek, je někdy skutečně velice těžké z něj slupku odstranit. V tom případě se vám budou určitě hodit tyto triky, díky kterým oloupete jeden stroužek i větší množství česneku raz dva. 

Nejlepší tipy na snadné loupání česneku:

Jaký je postup u těchto tipů? Pojďme si je více objasnit.

Mikrovlnka udělá vše za vás

Jako jedna z nejlepších a nejjednodušších metod se osvědčila ta, která využívá mikrovlnné trouby. Rychlý nástup tepla se i podle webu The Kitchn jeví jako perfektní cesta pro uvolnění jednotlivých stroužků ze slupek. A skutečně, hotovo máte za 20 vteřin.

„Začněte tím, že sundáte vnější vrstvy slupek, oddělíte stroužky od palice a oříznete spodek každého stroužku. Pak už jen vložíte do mikrovlnné trouby na 20 sekund a po mírném vychladnutí snadno vymáčknete,“ radí na webu The Kitchn foodeditorka Meghan Splawnová.

Když při sázení česneku dodržíte určité zásady, budete úspěšní.
Jak vypěstovat zdravý česnek? Dejte mu teplo a ochraňte ho před škůdci

A pro ty, kteří trpí po pozření i menšího množství česneku nadýmáním, je to skvělá cesta, jak si užít chuť česneku bez bolestí břicha. Tepelná úprava zbaví česnek štiplavosti, a naopak mu dodá na sladké chuti. Ze studie z roku 2017 navíc vyplývá, že tepelná úprava nepřipravuje česnek o jeho antioxidační vlastnosti, jak si mnozí myslí.

Protřepejte česnek ve sklenici

Tato metoda vám nezabere více než pár minut a je velice snadná. Jednotlivé stroužky česneku oddělte od palice a vložte je do koktejlového šejkru nebo obyčejné zavařovací či jiné sklenice s víčkem. Pak už jen sklenicí třeste tak dlouho, dokud se ze stroužků neoddělí slupka.

Za pár minut třepání získáte hromadu oloupaného česneku s minimálními otlaky na stroužcích. Tímto způsobem můžete oloupat několik stroužků naráz, ale funguje to i na jeden jediný.

Trik se dvěma miskami

Na podobném principu funguje i snadný trik, ke kterému budete potřebovat dvě nerezové misky, jak doporučují například v tomto videu. Oddělené stroužky česneku od palice vložte na dno nerezové misky a přiklopte druhou miskou. Místo horní misky můžete použít i obyčejný talíř.

Příprava oblíbených palačinek není složitá, ale lze ji ještě zjednodušit a navíc neušpinit tolik nádobí.
Znáte vychytávky, které usnadní práci v kuchyni? Jsou chytré a zvládne je každý

„Vytvoříte si tím jakýsi šejkr, kterým slupky snadno oddělíte. Pak už jen stačí chvíli třást a po odklopení vrchní misky na vás bude čekat příjemné překvapení v podobě slupek oddělených od většiny stroužků česneku,“ radí na webu Feel Good Foodie foodblogerka Yumma Jawad.

Použití kuchyňského robotu

Potřebujete-li oloupat větší množství česneku, můžete zkusit i skvělý trik s kuchyňským robotem. Postup je velice snadný. Jednotlivé stroužky oddělte od palice a vhoďte je i se slupkami do kuchyňského robotu.

Podívejte se na test čtyř vychytávek, jak oloupat česnek:

Zdroj: Youtube

Použijte čepel na míchání těsta a mísu robotu naplňte do poloviny česnekovými stroužky. Několikrát stiskněte a poté odstraňte oddělené slupky a vyberte oloupané stroužky.

Využijte sílu mrazu

Dobrých výsledků při loupání česneku dosáhnete ale i krátkým vložením jednotlivých stroužků na chvíli do mrazáku. Po deseti minutách stroužky vyndejte a slupku snadno stáhněte buď pomocí nože, nebo jen prsty.

Rozdrťte hřbetem nože

Připravte si požadovaný počet stroužků česneku a nůž se širokou čepelí. Stroužek umístěte na prkénko, nůž na něj naplocho položte a rukou zatlačte takovou silou, abyste uslyšeli, jak stroužek lehce křupne. Stačí lehce, nechcete z něj mít kaši.


Nahrává se anketa ...

Tímto způsobem zpracujte každý kus česneku a slupku z něj pak jednoduše odstraňte. Metoda funguje dobře i na čerstvý česnek, na němž bývá slupka silněji přichycena.

Lahodný pečený česnek

Jednou z metod, jak se dostat k lahodnému a jemnému česneku, je vzít celou palici, vršek seříznout, zakápnout olivovým olejem a dát ho péct do trouby. Podle receptu BBC Good Food stačí česnek vložit do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut. Česnek pak ze slupek vymáčknete tak snadno jako pastu na zuby z tuby. Nehledě na to, že je česnek po upečení sladký, měkký a nezpůsobuje nadýmání. Takto upravený česnek se hodí do polévky, omáčky či dipů.