Proč právě Lovosice?
Pocitově jsem už dlouhou dobu nemohl trávit čas se svými dětmi a starší syn se mě už ptal, kdy se vrátím domů do Čech. A jelikož jsem mu slíbil, že minulá sezóna bude poslední, tak jsem svůj slib musel dodržet. A navíc jsem v poslední sezóně byl u týmu, kde hráli ligu mistrů a evropské soutěže a přiznám se, že už mě to cestování dost unavovalo. a protože jsem nebyl tolik vytěžovaný, někdy okolo Vánoc, ve mě začal uzrávat pocit, že ještě chci hrát, že nechci s házenou končit. Pak jsem všechno probral s dlouholetým kamarádem Honzou Landou. A najednou to vše začalo nabírat reálné obrysy. Přiznám se, že jednu chvíli jsem si dokonce pohrával i s myšlenkou skončit úplně s házenou, ale když se nám na konci ročníku zranili někteří kluci a začal jsem víc hrát, nabyl jsem dojmu, že ještě končit nechci. Rozhodnutí bylo, že už nebudu působit v Německu, ale v Kielu mám přítelkyni, děti ve Varnsdorfu a hrát budu v Lovosicích. Nebude jednoduché to vše skloubit. Rádi by mě viděli i v Karviné, ale nakonec Lovosice byly nejschůdnější varianta.

Pokračujete?
My jsme si z toho s Honzou dělali srandu, že přijdu jednou k Lovcům. Bavili jsme se spolu o tom na srazu nároďáku, kdy on za Lovosice hrál. Uvažoval jsem o tom, že když bych se vrátil do Čech, tak bych asi hrál za Karvinou. A Honza mi na to řekl, ať se nevracím. Nakonec to dopadlo tak, že jsem měl chuť ještě hrát, vrátil jsem se domů a Lovci jsou nejlepší pro mě akceptovatelná příležitost. Upřímně řeknu, ale že bez něj by to asi nešlo. Řekl mi, jak vše vidí a já dostal chuť a touhu se na tom spolupodílet. Uvidíme, co se nám podaří v téhle sezóně.

Zahájili jste přípravu na novou sezónu…
Jsem spokojený, má to hlavu a patu. Všechno je dobře organizované. Zatím se to mému tělu líbí. Je zde výborné zázemí. Na jednom místě je hala, bazén, tělocvična a další. Tahle to znám z Kielu, kde také postavili nové tréninkové centrum. Až bude dokončena posilovna, tak budeme mít ty nejideálnější podmínky pro přípravu.

Jaké jsou klubové, ale i osobní ambice?
Pohrával jsem si s myšlenkou, že léto kompletně vypustím a počkám si, jestli se někdo někde nezraní, že bych zaskočil na pár měsíců. Pak přišla nabídka od Lovců, vyšli mi vstříc, že budu úvodních čtrnáct dnů mít víc času na své syny ve Varnsdorfu. Jak to půjde se budu zapojovat do přípravy s týmem, i když úvod pro mě bude hodně těžký. Převzal jsem si děti kompletně na celý červenec a týden v srpnu, potom si to s jejich maminkou zase rozdělíme. Myslím si, že pak více v pluji do týmového tréninku. A co se týče cílů. Kluci si svoje řekli. Moje osobní jsou, aby jsme si rozuměli a z toho, co se můžeme naučit vytěžili maximum.

Tisková konference Lovců Lovosice
Lovci jdou do nové sezóny s vítězem Ligy mistrů. Horák si chce zahrát o titul

Ještě k dětem, kolik je synům let?
Klukům je 3,5 a 5,5 roku. Oba chodí ještě do školky. Čím víc jsem byl pryč, tím víc oni rostli a já u toho bohužel nebyl. Když jsem přijel domů a viděl jsem ty změny, tak se mi pak od nich vůbec nechtělo odjet. Oni byli hlavním důvodem, proč jsem se přestal účastnit srazů reprezentačního týmu a raději jsem trávil čas s nimi. Vše nakonec trošku zmírnila covidová pauza, když se tři měsíce nehrála Bundesliga a já mohl věnovat čas dětem. Potom to bylo stále těžší, neustále jsem o tom v Německu přemýšlel, protože pak kluci odrostou a jako puberťáci už mě nebudou tolik potřebovat.

A starost o děti nyní probíhá jak?
Vždy když jsem přijedu do Čech, tak si kluky beru na delší dobu, zpočátku jsem měl strach jak se s tím vyrovnají, jak moc se jim bude stýskat po mamince. Když jsem se teď vrátil z Německa, tak jsem onemocněl, musel jsem na týden do izolace. Poté jsem si kluky podle domluvy přebral, do toho následovalo stěhování, byli jsme v Kielu i s mojí přítelkyni a jejími holčičkami. Takže jsme měli na starosti čtyři děti. Prázdniny jsem ještě neměl, ty vypadají asi trošku jinak, ale nestěžuji si.

A co sportovní geny, jak jsou kluci na tom?
K ničemu je nenutím, samozřejmě ten starší tráví čas u tabletu. Hraje minecraft, sleduje youtubery. Já se je snažím vzít ven, sledují mou přípravy a snaží se mě napodobovat a mají velkou radost, když mě mohou "předběhnou". Do žádného sportu je tlačit nebudu, to se nějak vykrystalizuje, já sám jsem zvědavý kam.

Varnsdorf je od Lovosic trošku z ruky?
Pro Varnsdorf jsem jsem rozhodl, protože tu bydli maminka i s klukama, takže jsem nehledal jinou možnost kam jít bydlet. Když se vrátím do Čech, chci jim nablízku. Prioritou jsou moje děti a pokud jde o házenou, kdybych měl pocit, že něco zanedbávám a nikomu to nic nepřináší, neměl bych problém vše přerušit. Karty jsou rozdaný jasně.

Jaké bylo loučení v Kielu?
Nejprve jsem se rozloučil v hale po poslední ligovém zápase. Po finálové čtyřce, jednoduše ke konci ligy mistrů jsme se společně zúčastnili jachtařského festivalu, kde jsem se rozloučil i se spoluhráči. Samozřejmě to bylo velice emotivní, měli jsme tam výborný kolektiv. Slíbili jsme si, že pokud bude možnost, tak se rádi uvidíme.

Jak vám chutná německá kuchyně, například tradiční pokrm bratwurst?
Dřív jsem to jedl, ale po posledním půlroce v Bělorusku jsem přestal jíst maso. Na tyhle "pochutiny" jsem zanevřel.

Navštívil jste Oktoberfest?
Ano navštívil, ale už se tam nechystám.

Důvod?
Je to drahé. A tahle kultura piva podle mě nedává smysl. První litrové pivo ještě vypijete, ale to druhé vám už zvětrá. To nemá nic s pivní kulturou společného.

Co byste vzkázal mladým házenkářů, aby měli úspěšnou kariéru, jako vy?
Ať to hrají srdcem, ať je to baví a nenechali si to případným nezdarem znechutit. Také je potřeba tvrdá práce a samozřejmě nezanedbávat školu.

Pavel Horák
28. listopadu 1982
Kluby: 1991 HC Přerov ,Baník Karviná ,Ahlener SG (Německo), FA Göppingen (Německo), Füchse Berlin (Německo) ,HC Erlangen (Německo) ,Meschkow Brest (Bělorusko) ,THW Kiel (Německo) a Lovosice
Úspěchy
Mistr ČR 2001, 2002, 2004, 2005, 2006 (vše s Karvinou)
Vítěz Českého poháru 2001, 2002 (Karviná)
Vítěz Německého poháru 2014, 2022
Vítěz Ligy mistrů 2020
Vítěz Německého superpoháru 2020, 2021
Mistr Německa 2020, 2021
Mistr Běloruska 2018, vítěz Běloruského poháru 2018
Vítěz Poháru EHF 2011, 2012, 2015
Reprezentace ČR 130 startů / 352 gólů