Trhací chlebíček s medvědím česnekem

Budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 2 žloutky
  • lžička cukru
  • špetka soli + náplň
Koblihy pečené ve fritéze a plněné marmeládou
Recept na koblihy pečené ve fritéze a plněné marmeládou. Výsledek stojí za to

Postup:

Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut na teplém místě.

Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po okrajích osolíme. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek z droždí, promícháme, přidáme dva žloutky, a rozpuštěné máslo nebo olej. Vymísíme v hladké těsto (třeba v robotu), pak poprášíme zlehka hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Poté rozválíme na podsypaném válu na obdélník cca 30 x 50 cm. Náplň zvolíme dle chuti, tady jsem potřela celou plochu pestem z medvědího česneku, posypala nastrouhaným cheddarem a na kostky nakrájenou šunkou, ale můžete klidně zvolit nějakou pizza náplň, nebo potřít rozpuštěným máslem, posypat bylinkami, klasickým česnekem, přidat olivy, sušená rajčata, nebo naopak třeba zelí a uzené, cokoliv, všechno chutná super, vždycky něčím potřete (pesto, sugo, máslo…) a pak něčím posypte (sýr, šunka…).

Kynuté jahodové knedlíky
Jedinečné recepty na jahodové knedlíky: těsto lze udělat z jogurtu i tvarohu

Pak plát nožem rozřežte na 5 stejně širokých pruhů, ty naskládejte na sebe, vznikne jeden 5 patrový pruh. Ten rozřežte na 6 stejných obdélníků a nastojato za sebe naskládejte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané (nebo vystlat pečicím papírem) formy na chlebíček. Přikryjte potravinářskou fólii a nechte ještě 40 minut odpočívat.

Poté můžete ještě nejlíp potřít zbylým rozpuštěným máslem (s česnekem, s bylinkami…), pak vložte do vyhřáté trouby na 175 °C a pečte cca 35 minut. Já to v půlce času pečení přikryla alobalem, protože už měl zlatavou barvu.

Nechte napůl vychladnout a podávejte nejlépe ještě vlažné, chlebík se „trhá“, tedy odděluje po jednotlivých částech. A je to dokonalé.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.