Zdroj: Deník/Topi Pigula
Hřib rodu Boletus. Do polévek i pod maso.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Oblíbenou pochoutkou je i vatovec.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Oblíbenou pochoutkou je i vatovec.
Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová
Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) roste na kmenech stromů a ideální je využít ho do gulášů.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Výborná jedlá houba lakovka ametystová (Laccaria amethystina).
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Výborná jedlá houba lakovka ametystová (Laccaria amethystina).
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Není pravda, že houby, které ožírají slimáci jsou neškodné i pro člověka. Byť v tomto případě se jedná o jedlý druh hřibovité houby.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Některé druhy bedel mohou způsobovat zdravotní potíže.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Pozor na některé bedly. Bedla červenající nazývaná bedla třepivá je odborníky považována za nebezpečnou. Je s ní u citlivých lidí spojená řada otrav.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Není bedla jako bedla. Tohle je bedla vysoká (Macrolepiota procera).
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Bolcovitka Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) nevypadá zrovna vábně, ale v polévce je skvělá.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Bolcovitka Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) roste na starých bezech.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Bolcovitka Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae) roste na starých bezech.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Hřib žlutomasý (Xerocomellus chrysenteron) známý jako babka.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Hřib osmahlý (Boletus ferrugineus), jeden z mnoha druhů hřibovitých hub, které jsou pro laika jen houbařskou klasikou. (Boletus ferrugineus)
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Kozák březový (Leccinum scabrum). Jak název napovídá, najdete ho v okolí bříz. Vyskytuje se v listnatých i smíšených lesích, dokonce i podél cest.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Klouzek sličný (Suillus grevillei) je vhodný jak do omáčky, pod maso tak i nakyselo..
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Kozák březový (Leccinum scabrum). Jak název napovídá, najdete ho v okolí bříz. Vyskytuje se v listnatých i smíšených lesích, dokonce i podél cest.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Jeden z mnoha druhů jedlých lišek.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) roste na kmenech stromů a ideální je využít ho do gulášů.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Hřib hnědý (Imleria badia) patří mezi hojné a oblíbené jedlé houby.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides) je snadno rozpoznatelný díky svému tvaru a charakteristickému, velmi tmavému zabarvení.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Šiškovec černý (Strobilomyces floccopus) lidově zvaný „cikán“ je nepříliš běžná, ale chutná a snadno poznatelná houba.
Zdroj: Deník/Topi Pigula
Šiškovec černý (Strobilomyces floccopus) lidově zvaný „cikán“ je nepříliš běžná, ale chutná a snadno poznatelná houba.
Zdroj: Deník/Topi Pigula