Ve středu se na stadionu třetiligového SK neobjevil náhodou. Je totiž patronem letošního ročníku Danone Cupu – Poháru národů, ve kterém soupeří mladí fotbalisté (nar. po 1. 1. 2000). Po dvou semifinálových kláních sportovních středisek (postup Plzeň, Příbram, Slovácko, Pardubice) a jednom výběrů OFS (OFS Zlín, OFS Brno – venkov) doplnili již známé účastníky republikového finále ve Svitavách (12. – 13. června) týmy OFS Mělník a OFS Jindřichův Hradec, které byly nejlepší právě v Roudnici. A Daniel Zítka byl jedním z těch, kteří mj.  předávali ceny.

„Já jsem na Danone vlastně podruhé, už před lety jsem byl spolupatronem společně s Romanem Hubníkem. To se finále hrálo snad v Počernicích. Domluvil jsem se se sekretářem mládeže na FAČR Romanem Vonáškem a zaštítil jsem i letošní ročník. Myslím, že pro ty mladé kluky, ale i holky, je parádní dostat se až sem do semifinále. Kromě těch dvou, kteří postupují, jsou asi ti ostatní smutní, ale věřím, že si to přijeli především užít, což se jim podařilo i díky pořadatelům a firmě Danone, která zajistila ceny, zázemí a všechno to potřebné kolem. Byl jsem teď tady v Roudnici a chystám se ještě na finále do Svitav," prozradil gólman Sparty.

Ten žádného vyloženého favorita neměl. „Ale mám nějaké známé v Jindřichově Hradci, takže trochu jsem fandil tomuto výběru. A on se shodou okolnosti probojoval ze druhého místa do finále. Viděl jsem až několik posledních zápasů a líbila se mi ta gólmanka z vítězného Mělníka. Prosadit se v této kategorii mezi kluky, to už něco znamená. Proto jsem rád, že dostala i speciální cenu. Na gólmany se zaměřím víc až ve finále."

Daniel Zítka po vyhlášení výsledků rozdal na stadionu Pod lipou autogramy a převlékl se do cyklistického. „Na kole jezdím už delší dobu. Kamarádi v Belgii, kde jsem řadu let působil, mě přemluvili, abych s nimi jel 23. června jeden závod ve Francii v Provensálských Alpách, kde jsou docela dlouhá stoupání. Navíc to má mít kolem 170 km, takže to bude síla.

Nejdříve se mi  nechtělo, trochu jsem se bál, ale nakonec jsem svolil. Jenže tady toho v zimě moc nenajezdíte, v tom mají venku výhodu. Já začal až někdy koncem března. Počítal jsem, že budu mít 2000, možná 3000 kilometrů a zatím mám 1200. Proto využívám každou možnost k tréninku. Do toho závodu nemůžu jít nepřipravený, nechci si udělat ostudu. Teď v Roudnici to pro mě bylo ideální pro vylepšení kondice. Ráno jsme měli trénink na Letné, pak jsem se nechal přivést a zpátky frčím na kole."

Zítka je stále hráčem Sparty, kde má ale angažmá jen do poloviny roku. „Nejsem sám, komu končí v červnu smlouva. Se mnou ještě Erichovi Brabcovi, Liboru Sionkovi, Ondřeji Kušnírovi. Spíš se čeká, kdo bude trenérem. Uvidí se, zda se mnou klub a v jaké roli vůbec počítá. Podle toho by se odvíjela další fotbalová či mimofotbalová kariéra.