„Druhá sezóna je vždy o poznání složitější, zejména v připravenosti soupeřů k zápasům, ve vlastní motivaci k utkání. Nejsme spokojeni s bodovým ziskem, ani s umístěním v tabulce a budeme chtít zvýšit úsilí v tréninku, abychom co nejdříve poodskočili sestupovému pásmu," uvažuje nahlas kouč Štefan Knapík (na snímku).

„V úvodu nového ročníku jsme pokračovali v dobré herní pohodě v návaznosti na předchozí sezónu."

Do pátého kola jste neokusili hořkost porážky. Zdálo se, že i proti Tatranu Rakovník nemůžete zaváhat (porážka 3:1). Ztráta bodů musela mrzet o to víc, že jste soupeře trénovali a on trestal vaši střeleckou nemohoucnost po brejcích. V následujícím kole jste se po všech stránkách rehabilitovali. Dovezli jste z Vilémova výhru 2:1.

Nebyl to snadný zápas. Je známo, že Vilémovští těží především ze zkušeností hráčů druholigového Varnsdorfu.

Dobrou formu tým potvrdil i následně, když poslal domů chomutovský FC s trojkou (3:0). Po výkonu, kdy si hráči několikrát vynutili potlesk na otevřené scéně.

Skóre mohlo být v náš prospěch přitom ještě vyšší.

O porážce v Horních Měcholupech (1:0) jste sám hovořil jako o zcela zbytečné ztrátě.

Souhlasím, k tomu není nutné víc dodávat.

Souboj s Kladnem se mnohým fanouškům jevil jako nepovedená kopie duelu s Rakovníkem. Kladenští ovšem v reálu představují mnohem větší fotbalovou kvalitu než Tatran a kouč Ivan Pihávek nezastírá, že cílem je návrat mužstva do ČFL.

Ne náhodou jsou Kladenští nadále ve hře o návrat do ČFL.

Kotrmelce pokračovaly i po porážce s Kladnem (3:1), protože hned v následujícím kole jste si poradili s konkurentem v tabulce Neratovicemi / Byškovicemi na jejich hřišti (výhra 2:1)?

Byla to pro mužstvo satisfakce za nepovedená předcházející střetnutí.

Pár stovek fanoušků přišlo na zápas se Sokolem Libiš, který trénuje někdejší hráč Sparty Jiří Kabyl. Ten přijel se stejnou taktikou jakou vymysleli jeho kolegové z Rakovníka či Kladna, která na vás platí zabetonovat obranu a vyrážet do rychlých brejků (porážka 5:2)?

K tomu bych se nerad vracel, protože jsme soupeři nabídli tříbodový zisk na zlatém podnosu.

Snad i příští generace si budou vyprávět o tradičním derby s Lovosicemi. V něm jste vedli do 89. minuty 2:1. Po závěrečném hvizdu však svítil na výsledkové tabuli pro mnohé diváky nepochopitelný stav 2:3.

V tomto zápase jsme určitě herně nepropadli, na soupeře se dobře připravili. Troufám si tvrdit, že jsme byli lepší, ale fotbal se hraje 90 minut a my jsme vypadli z koncentrace v koncovce a zápas prohráli. Jak to ve fotbale bývá, když nepřidáte pojistku v podobě třetí branky, přijde trest. Pevně věříme, že do dalších zápasů je to velké ponaučení.

V závěru podzimu jste podlehli Nymburku, potom v posledním kole Českému Brodu. Mezitím jste stihli porazit Souš. Sečteno, podtrženo, k poločasu sezóny byste ještě rád dodal co?

V obou prohraných zápasech se k nám tak trochu obrátilo fotbalové štěstí zády. To nám bylo naopak nakloněno v posledním domácím mistráku se Souší.

Když byste zhodnotil podzimní část sezóny?

Úvod soutěže byl povedený, dokázali jsme zvítězit v domácích zápasech, z venkovních utkání jsme si body také přiváželi, bohužel to skončilo po třetině podzimní části, pak už to bylo s výsledky velmi špatné.

Příčiny vašeho kolísání spatřujete v čem?

Do nové sezóny jsme chtěli vstoupit s útočnějším pojetím, s rychlým přechodem do útoku a kvalitním presinkem po ztrátě míče na útočné polovině hřiště. Jen málo z toho se nám dařilo. Přechodová fáze směrem dozadu a koncentrace při obranných standardních situacích se neslučovaly s našimi představami.

Kdy začnete se zimní přípravou na jarní odvety ?

S týmem jsme se rozloučili na konci listopadu, hráči dostali individuální plány, proto 11. ledna 2016 můžeme naplno zahájit zimní přípravné období.

Počítáte s nějakými zásadními obměnami hráčského kádru, tedy s případnými posilami, čí odchody?

Kostra týmu je v zásadě neměnná, doufáme v návrat hráčů z hostování a samozřejmě máme vytipované posily ke zvýšení konkurence v týmu.

Koho považujete za nejžhavějšího kandidáta postupu do ČFL?

O postup se popere prvních pět týmů současné tabulky divizní skupiny B, ale největšího favorita vidíme v týmu sousedních Lovosic.

Čas zimní pauzy určitě využijete k tomu, aby se mužstvo a jeho opory, které byly na marodce, daly po všech stránkách dohromady. Jmenovitě?

Na marodce zůstává už jen Petr Tichý, bohužel jeho indispozice se bude řešit nejspíš operačním zákrokem. Čekáme delší rekonvalescenci a tím i jeho pozdější naskočení do sezóny.

Řeč byla i o těch klubech, které se netají přáním zakopat si třetí nejvyšší soutěž. Na opačném pólu tabulky, dá se říct od sedmého místa, bude na jaře asi pěkně dusno. Souhlasíte?

Od sedmého místa tedy i včetně nás jsou rozestupy mezi týmy velmi malé, bude to velký boj o každý bod.

Co ještě nelze opomenout, to je vaše příkladná spolupráce s TJ Sokol Pokratice, a to nejen v otázce pohybu hráčů.

Pokračuje k oboustranné spokojenosti.

Závěrečné slovo k tomuto ohlédnutí? Co byste v něm chtěl podtrhnout především?

Abychom jaro odehráli v lepší herní i psychické pohodě.

Mojmír Strachota