Ve 13. minutě to bylo 0:3 a když hosté přidali na začátku druhé půle čtvrtý gól, bylo jasné, že dál půjde účastník FNL.

Horší vstup do zápasu snad ani nemohli svěřenci Jiřího Němce mít. V probíhající čtvrté minutě se po pravé straně domácích protáhl Galuška a Lipš po jeho přízemní střele poprvé lovil míč ze sítě. A v deváté minutě se situace opakovala. Jen s tím rozdílem, že si do uličky naběhl Musa. I ten ale trefil po zemi přesně – 0:2. Když ve 13. využil standardku Hurka, začali se příznivci Sokola obávat debaklu.

Teprve za stavu 0:3 o sobě dali vědět i domácí. Chukwuma se zbavil dvou protihráčů, ale jeho střela levačkou Řehákovi starosti nenadělala. To nebezpečnější byla o chvíli později hlavička Stehlíka, mířila však také do míst, kde stál žižkovský gólman. Viktorka mohla vedení navýšit, Engelmann po úniku z levé strany minul, pokus Hurky lapil Lipš a v závěru poločasu neměl dost času k přesnějšímu zakončení znovu Engelmann. Na druhé straně se tleskalo prudké, i když nepřesné ráně Mariče.

Začátky poločasů Brozanští ve středu nezvládali. V 54. našel Hurka z pravé strany na zadní tyči Engelmanna a bylo to 0:4. Korigovat mohl Benda po centru střídajícího Tichého, hlavička domácího útočníka však neměla potřebnou razanci. A v 81. se parádním zákrokem blýskl po další hlavičce Stehlíka Řehák.

Šance měli i Pražané, blafák Jelínkovi "nespolkl" Lipš a Stratil tutovku zazdil. Litovat ale nemuseli, v pohodě si dokráčeli pro postup do dalšího kola.

Trenéři po duelu

Viktorce přiznal zasloužený postup i domácí asistent Tomáš Poštulka: „Už na začátku se projevilo, že Viktorka je někde jinde. Dvakrát jsme propadli na levé straně, hosté nás potrestali a bylo po zápase. Měli jsme si samozřejmě pohlídat ten zadek, nechtít se tam přetlačovat. Když dostanete v takovém zápase na začátku dva góly, tak soupeř už vás do ničeho nepustí. Je šikovnější na balonu, rychlejší, prostě nestíháte,“ dodal Poštulka, který přitom věděl, co by na Pražany mohlo platit.

„Klíčem k úspěchu bylo udržet nulu nějakých dvacet, třicet minut, pak by se vidělo. Po čtvrtém gólu se to už jen dohrávalo. Byl to pro nás pak spíš takový lepší trénink na neděli,“ myslel na start ČFL v Benátkách nad Jizerou Tomáš Poštulka.

„Ne, tak snadné jsme to nečekali,“ odpověděl žižkovský kouč David Vavruška na dotaz, zda myslel, že jeho svěřenci v Brozanech budou tak dominovat. Vysvětlil proč. „Podobné zápasy bývají ošemetné všude. Stává se, že celek z vyšší soutěže vyřadí ten, který hraje mnohem níž. Náročnější na hlavu je to pro favorita.“

Ten byl v Brozanech lepší, i když oproti minulému zápasu s Varnsdorfem obměnil na několika postech sestavu. „Dostali šanci ti, o kterých jsme přesvědčeni, že na plac také patří. Přistoupili jsme k tomu jako k mistráku a jsem rád, že jsme to zvládli. Do čtvrtého gólu to mělo kvalitu, pak už se to dohrávalo. Bylo těžké najít motivaci. Škoda pro domácí, že se rozhodlo tak brzy, ale pro nás to bylo dobře.“

Viktorka skončila jako nováček v minulé sezoně FNL devátá. „Kádr se hodně obměnil. Chceme být ale v lepší polovině. Pokud bude tým takhle pracovat, třeba se jednou fandové dočkají i té vyšší soutěže.“

Brozany - Žižkov 0:4 (0:3). Branky: 4. Galuška, 9. Musa, 13. Hurka, 54. Engelmann. Rozhodčí: Severýn – Melichar, Vodrážka. ŽK: Cibulka, Hovorka – Pavlata. Diváci: 570.

Brozany: Lipš - Franc, Cibulka, Stehlík, Bubeníček - Marič, Studecký, Slanička (62. Tichý), Šollar (58. Hovorka) - Benda, Chukwuma (73. Walter).

Žižkov: Řehák – Šandera, Švejdík, Tomi, Volek (58. Hašek) – Pavlata – Galuška, Hurka, Čermák (46. Stratil), Engelmann – Musa (68. Jelínek).