Po polovině sezony nebyl trenér nováčka Marián Řízek s 11. místem a 21 body spokojený. I proto došlo v kádru k několika změnám.

Příprava

„Přípravu jsme zahájili už 3. ledna a hned nás čekala těžká utkání v Tipsport lize v Děčíně, kde jsme se utkali s ligovými Teplicemi a Libercem a druholigovými Varnsdorfem a Ústím. Hráči to pojali zodpovědně, porazili jsme Varnsdorf a těsně podlehli Teplicím a Ústí. Od Liberce jsme sice dostali pět branek, ale i my něco zahodili. Slovan byl z těch čtyř soupeřů jednoznačně nejlepší. S turnajem u nás panuje velká spokojenost,“ říká trenér Marián Řízek.

„V průběhu Tipsport ligy jsme si odskočili na soustředění do Heřmanic, kde jsme našli ideální podmínky. Navíc nám vyšlo počasí, naběhali jsme přes sto kilometrů, nechyběla kvalitní regenerace. Zkrátka se to vydařilo.“

Následoval blok v domácím prostředí. „Tréninky byly čtyřikrát, pětkrát týdně. Museli jsme přípravu přizpůsobit také podmínkám, tedy nečekaným mrazům, takže jsme se přesunuli občas i do haly a posilovny. Ale tým absolvoval téměř všechno, co bylo v našem plánu. A samozřejmě nechyběly ani další přípravné zápasy. Znovu jsme porazili druholigový Varnsdorf, utkali jsme se pak s celky z nižších soutěží. Asi nejkvalitnější to bylo s Lovosicemi a Neratovicemi.

Dali jsme ve všech těch přátelských zápasech celkem přes třicet gólů, ale téměř dvacet jsme jich inkasovali. Trochu mě mrzí, že ani jeden zápas jsme tak neodehráli vzadu s nulou. Vždycky nějaká malá chybička přišla. Většinou si v prvním poločase tým vytvořil řadu šancí a ve druhé části to bylo vlažnější. Ale já jsem celkově s přípravou spokojený.“

Posily

Roudnice výrazně obměnila kádr. „Někteří hráči se vrátili do svých oddílů, nebo, jako v případě mladších kluků, kteří se zatím u nás do základu nevejdou, ale potřebují hlavně hrát, se volilo jejich hostování. To je případ trojky, která odešla do Štětí. Přetlak na místě stopera byl i za odchodem Michala Obrtlíka do Lovosic. Tam bude určitě velkou oporou. Prostě jsme se tak rozhodli a musíme věřit, že je to dobře. Na podzim jsme přivezli od soupeřů jen dva body, přitom jsme dávali dost branek. Obranná činnost celého týmu byla špatná. Udělali jsme gólmana Pechatého, Kratochvíla, který by si měl obranu dirigovat. Přišli také Macháček, Kmoch, Potočný, Novák i Svátek, což jsou vesměs běhaví kluci do kombinace. Škoda, že se zranil hned v úvodu přípravy Svátek. Ten do bojů na jaře asi jen těžko zasáhne, čeká ho operace. To je snad jediná kaňka z celé přípravy. Ty posily by měly přinést kvalitu. Já tomu mančaftu věřím.“

Změny v kádru

Příchody: Pechatý (host. Teplice), Kratochvíl (host. Kr. Dvůr), Macháček (přestup Letohrad), Kmoch (host. Dukla Praha), Potočný (host. Bohemians 1905), Novák (host. Nusle), Svátek (host. Č. Budějovice).

Odchody: Šmidrkal, Belák, R. Cibulka (host. Štětí), Obrtlík, Dolejška (Lovosice), Ibe, Adjei, Straka, Fischer (ukončení host.).

Cíle

Roudničtí herní projev příliš měnit nebudou. „Stále chceme hrát útočný fotbal. Věřím, že se nám příchodem nových hráčů podařilo vyztužit i tu defenzivu, která zatím působí lépe. To se ale ukáže až v soubojích s lepšími celky. Obrana je otázkou celého mužstva.

Kluci se nesmí zapomínat vpředu, ale ani vzadu. Chceme co nejdříve do klidnějšího středu tabulky, aby z hráčů spadla nervozita. Je to hodně našlapané. Nemáme právě nejjednodušší los. Důležité bude, jak zvládneme ten dubnový týden s vloženým kolem, kdy hrajeme třikrát venku a pak nás čeká doma vedoucí Chrudim. Takže podle mě se to bude lámat tak od čtvrtého do osmého kola. Ale ten začátek je samozřejmě také hodně důležitý. “ Oporou byl měl být zkušený středopolař s ligovými zkušenostmi Tomáš Hrdlička (na snímku). „Spoléháme na to, že bude Tomáš celý mančaft řídit a přidá i nějaké góly. Šel nahoru, kondičně o sto procent.“

Sestava

V průběhu přípravných duelů téměř vykrystalizovala sestava, se kterou se Roudnice představí v neděli v Karlových Varech. Nebylo však čitelné, kdo bude dostávat příležitost mezi tyčemi, zda Brauneis, či Pechatý, kteří se pravidelně střídali. „O gólmanech se ještě rozmyslíme. A ještě nejsme zcela rozhodnutí o dvou postech. Nabízí se několik variant hlavně ve středu pole. Zbytek by měl být jasný.

V prvním zápase si bude odpykávat trest z podzimu za červenou Kučera, takže ten nebude k dispozici. Navíc hrozba stopky po čtyřech žlutých kartách visí nad Kalou a Medkem, postupně pak třeba dalšími. Kádr tak musí být početný, minule jsme protočili 23 hráčů. Přijdou zranění, vyloučení, zmíněné žluté karty a zjistíte, že nemáte s kým hrát. To pravidlo o žlutých je v ČFL docela přísné, vždyť se hraje víc zápasů než v I. a II. lize.

První zápas

Prvním soupeřem v odvetách budou Karlovy Vary, kterým patří s 26 body šestá příčka. V prvním utkání podlehli Západočeši Pod lipou jen těsně 2:1, když se trefili Kuchař a Medek.

„Vary mají nahlášenou umělou trávu, takže i tento týden na ní trénujeme, ale od příštího týdne chceme na přírodní. Ta má přece jen jiné vlastnosti. Na začátku to bude asi hráčům uskakovat, ale rychle si zvyknou. Hrajeme v neděli už od 10.30, proto absolvujeme v sobotu ještě poslední přípravu u nás a pak se přesuneme k soupeři, kde přespíme. Na domácí se byl podívat asistent Pavel Dohnal při posledním přátelském utkání. Nějaké informace tedy máme, žádná hrůza z Varů prý o víkendu nešla.

To se ovšem může změnit. Těžko říct, jak na tom kdo po zimě bude. V prvních utkáních do toho všichni jdou naplno. A mistrovský zápas je něco jiného než příprava. Doma jsme byli lepší, snad to tak bude i tentokrát.

A natvrdo říkám, že chci z Karlových Varů tři body. Pokud bude jeden, třeba budu také spokojený, ale jestli prohrajeme, tak to bude asi víte kde.“


Jarní zápasy v ČFL

18. kolo: 11. 3. od 10.30: Karlovy Vary Roudnice

19. kolo: 18. 3. od 15: Roudnice Hlavice

20. kolo: 25. 3. od 10.15: Liberec B Roudnice

21. kolo: 1. 4. od 16.30: Roudnice Česká Lípa

22. kolo: 7. 4. od 16.30: Letohrad Roudnice

23. kolo: 14. 4. od 10.15: Kladno Roudnice

33. kolo: 18. 4. od 17: Ovčáry Roudnice

24. kolo: 22. 4. od 17: Roudnice Chrudim

25. kolo: 28. 4. od 10.15: Loko Vltavín Roudnice

26. kolo: 6. 5. od 17: Roudnice Domažlice

34. kolo: 9. 5. od 17: Roudnice Viktoria Plzeň B

27. kolo: 12. 5. od 10.15: Chomutov Roudnice

28. kolo: 20. 5. od 17: Roudnice Písek

29. kolo: 26. 5. od 10.15: Mladá Boleslav B Roudnice

30. kolo: 3. 6. od 17: Roudnice Kunice

31. kolo: 9. 6. od 10.15: Pardubice Roudnice

32. kolo: 17. 6. od 17: Roudnice Králův Dvůr


SK Roudnice

Brankáři

•Richard Brauneis (4. 5. 1990) •Petr Pechatý (19. 11. 1991)

Obránci

•Karel Kratochvíl (8. 6. 1982)

•Jakub Pícha (21. 7. 1991)

•Tomáš Kučera (9. 9. 1980)

•Vít Kala (17. 4. 1986)

•Lukáš Vaněk (22. 10. 1991)

•Lukáš Brhlík (18. 12. 1988)

Záložníci

•Tomáš Hrdlička (17. 2. 1982)

•Tomáš Kuchař (25. 8. 1976)

•Michal Macháček (20. 10. 1987)

•Jaroslav Kmoch (1. 7. 1991)

•Martin Novák (15. 4. 1987)

•Martin Medek (9. 4. 1985)

•David Brandejs (2. 5. 1989)

Útočníci

•Roman Potočný (25. 4. 1991)

•Karel Mikas (7. 12. 1977)

•Václav Laušman (27. 12. 1988)

•Petr Vobořil (10. 10. 1980)

Trenér: Marián Řízek.

Asistenti: Pavel Dohnal a Karel Zuna

Vedoucí: David Lisec

Masér: Aleš Unger