Obrátila se tak na svého někdejšího spoluhráče a kamaráda Miloslava Macela (22. 8. 1973). „O nabídce, zda bych převzal taktovku nad partou fajn kluků jsem nemusel dlouho přemýšlet," otevřel s úsměvem náš rozhovor mj. hráč sousedního litoměřického Slavoje Miloslav Macel, odchovanec RH, posléze právě hráč TJ Sokol Pokratice.

Nejde z vaší strany o lehkou nadsázku, že jste pokratickou partu bral všemi deseti?
Znám ji po léta, od žáčků, přestože jsem, jak už jsem zmínil, začínal v RH. Prožili jsme jako kluci něco, co se nedá slovy vyjádřit a to vedle fotbalu, ve škole a volném čase. Kdo prožil v dětských letech něco s velkým en, ten ví, o čem tady hovořím.

To platí i o době, kdy jste trénoval společně s Petrem Babákem Velké Žernoseky a posléze s Milanem Chloubou litoměřický Slavoj?
I tam jsem našel super partu lidí, s nimiž nebyl problém nacházet společnou řeč o čemkoliv, i o osobních problémech a starostech. O tom by měl být jakýkoliv sport.

Když se vám tedy Pokratičtí ozvali, nemohl jste svůj mateřský oddíl poslat ke všem čertům a naopak jste jim patrně velmi rád vyšel vstříc.
Nelze v těchto souvislostech zapomenout na dobu, kdy jsme s Vlastou Tůmou dostali mančaft z I B. do I. A třídy.

Vraťme se do současnosti. Macel je znovu u toho, že postoupil pro změnu s rezervou ze III. třídy do okresu.
Momentálně v souvislosti s tím nic nepřeceňujeme, ale doceňujeme nesporně fakt, že se kluci fotbalově ukázali v tom nejlepším světle. Třeba i čestný předseda David Keltner, který, když jsem ho požádal o výpomoc, kývl na souhlas. A další, např. Petr Nepraš i ostatní kluci mají sice pracovních povinností nad hlavu, ale dobrý výsledek jim nebyl nikdy lhostejný.

V kopané, především tam dole, není zrovna jednoduché dát z různých důvodů dohromady partu kluků pro tréninky i mistrovská utkání.
Pro odpověď by to z vaší strany chtělo, abyste se na nás přijeli podívat. Musím se opakovat, že smekám, protože kluci toho mají v otázce soukromí, svých rodin, práce nad hlavu a přesto se ještě dokážou sejít a makat. Příkladně, k čemuž nevím co víc dodat.

Co jste naznačil, to musí být o srdíčku, protože jinak si nelze vysvětlit sérii výher, kterých jste na jaře dosáhli.
Moc dobře víme, co tahle série představovala ve skutečnosti. Přestože TJ Sokol přejde nyní pod FK Litoměřicko, tahle kapitola z klubové sedmdesátky nezmizí nikdy, o čemž nikdo z nás nepochybuje.

Mojmír Strachota