Jak se ukázalo v dalším průběhu, tým složený z devítky odchovanců hostujícího SK Kladno, není soubor snadno zdolatelných fotbalistů.

Domácí si velmi rychle uvědomili, že musí důrazně přitlačit na pilu. Nastěhovali se před kladenské velké vápno, ale najít recept na to, jak otevřít zadní vrátka SK, se jim nedařilo. Teprve po půl hodince mohlo udeřit. Svoboda vystřelil, gólman Tesař však ukázal, že umí číst hru i případné zakončení.

Díky tomu gólovku vytlačil konečky své pravačky do bezpečí. O chvíli později se mohl do kolonky střelců zapsat Králík. Zradil ho ovšem nárt pravačky. Pumelice tak skončila jen metr vedle levé tyčky kladenské svatyně. Do třetice Ekrt pálil pár decimetrů nad a další dvě možnosti odejít do kabin s čistým stolem vyřešil Tesař.

„Nepřijeli jsme sem prohrát. Jsme parta, která ví, že i ten největší favorit je k poražení," ohlédl se za prvním poločasem hráč střetnutí Tesař.

Nejde o nadsázku. I ve druhé půli se totiž kladenský brankář prezentoval několika dalšími výbornými zákroky. Po hodině hry se postavil na parketě 20 metrů od kladenské svatyně Šraga k zahrání přímého volného kopu. Trefil balon ideálně. Ten směřoval do levé šibenice. Diváci už křičeli gól, ale Tesař (pro změnu konečky své levačky) byl proti.

Nepropadl panice ani při dalších kritičtějších momentech – střílených centrech napříč velkým vápnem. I mistr tesař ovšem má v podobném zápase právo vyrobit nějakou tu chybičku. Neudržel střelu Svobody ve svém koši. Balon dopadl na brankovou čáru. Lovosický forward v souboji tělo na tělo dotlačil míč za brankovou čáru. Kdo seděl za Tesařovou svatyní, viděl, že k porušení pravidel nedošlo. Sudí Hányš byl protichůdného názoru. Srovnání se nekonalo.

Domácí se snažili, své úsilí ještě vystupňovali – ovšem i s rizikem směrem dozadu. „Toho jsme do sytosti a velmi rádi využili. Popravdě řečeno, přijeli jsme do Lovosic uhrát co nejpříznivější výsledek, ale že ASK porazíme zase až tak vysoko, s tím jsem ani v tom nejdivočejším snu nepočítali," uvedl po zápase někdejší ligista, dnes trenér Kladna Ivan Pihávek.

To navýšení na konečných 4:0 se urodilo v rozpětí poslední dvacetiminutovky, když se trefil podruhé Růžička. „To byla nabídka lovosických zadáků, kterou jsem nemohl odmítnout," okomentoval svou druhou branku talentovaný středopolař. Oči zatlačili ASK Hanzlík s Krausem, kteří měli pro zakončení více jak dostatek prostoru a času.

„Co k tak nepovedenému utkání říct? Výsledek je pro nás krutý. Na druhou stranu jsme si ovšem nezasloužili bodovat, pakliže nejsme schopni skórovat. Co se koncovky týká, to se nedá charakterizovat jinak než jako katastrofické selhání i při dobrých možnostech vsítit branku. Tím, že jsme museli hru otevřít, jsme nabídli soupeři brejky. Současně při těch si někteří naši hráči nastavili sami sobě zrcadlo ochoty udělat nejen cosi zásadního ku prospěchu mužstva," nebral si servítky trenér ASK Karel Zuna.

Lovosice - Kladno 0:4

Branky: 9. a 69. Růžička, 83. Hanzlík, 89.Kraus, ŽK 3:4, poločas 0:1, r. Hányš, 190.
Lovosice: Marek – Šalda, Obrtlík, Olejník, Bubeníček (46. Faust), Králík (60. Kuč), Holub, Stejskal (77. Macháček), Egrt, Šraga – Svoboda.

Mojmír Strachota