Několik zajímavých podnětů přinesl i nedávný aktiv Sportovně technické komise Okresního fotbalového svazu v Litoměřicích. Mimo rozlosování nového ročníku a předání finančních odměn a cen nejlepším, delegáty zaujaly i chystané novinky.

Důležité ID

Tou asi nejdůležitější je ID. Všichni hráči, trenéři, rozhodčí, jednotlivci vykonávající funkce v soutěžích podle předpisů FAČR, členové statutárních orgánů fotbalových klubů, členové orgánů FAČR a agenti hráčů musí být členy FAČR a musí mít přidělen identifikační kód (dále jen ID).

„Dosavadní průkazky pozbydou platnosti 1. 7. 2013. To znamená, že v průběhu letošní sezony dojde k přeregistrování. Původně to mělo být od všech oddílů hotovo do 1. 7. 2012 , FAČR však asi poznal, že to nebude tak jednoduché. Lhůta se posunula do 31. 7., neplatí ovšem pro pohárové zápasy, ale i tak to bude těsné. U nás je řada týmů, které ještě nemají pod novým číslem nikoho registrovaného, nebo třeba jen minimum. To se nedá stihnout. Není za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Nevím, jak se to bude řešit. FAČR má na zavedení do databáze 20 dnů, ale když si připočítáte ještě nějaký čas, než dojdou peníze na účet, je to hraniční," poznamenal na aktivu člen STK Miroslav Letafka.

Zápis na počítači

Další změna se týká vyplňování zápisu o utkání (ZOU).

Ve II. a III. třídě dospělých musí být vyplněn na PC či psacím stroji s výjimkou výsledku utkání, napomínání a vyloučení hráčů, zranění hráčů, námitek kapitánů k utkání a času zahájení utkání. Napsání zápisu na PC zabezpečuje pořadatel.

Neplnění tohoto ustanovení bude trestáno pokutou 200 korun klubu za každý ZOU. Pokuty budou udělovány po ukončení soutěžního období podzim jaro. V ostatních soutěžích se klubům doporučuje psaní ZOU na PC či psacím stroji.

„Rovnou upozorňuji, že od příštího roku to bude povinnost i pro IV. třídy dospělých. Jako měli teď rok času týmy ve III. třídách, teď mají sezonu ostatní ze IV. tříd. Když kontrolujeme soupisky, nejde to někdy vůbec přečíst," vysvětlil důvody Miroslav Letafka.

„To je sice všechno hezké, ale pro malý oddíl to jsou jen další náklady. Musíme koupit počítač, tiskárnu. A všechno něco stojí. A to nemluvím o tom, že ne vždycky se na fotbale sejdou ti, kteří budou schopni zápas na počítači napsat," poznamenal zástupce Židovic, kterému se nezamlouval ani druhý delegovaný rozhodčí pro III. třídy. „My bychom raději, kdyby jezdil jeden. Jsou to další peníze."

Předseda komise rozhodčích Jan Novotný upozornil, že sudí mají povinnost jezdit jedním vozem a snaží se je obsazovat tak, aby to měli k týmům co nejblíž. Dodal také, že by oddíly měly ve vlastním zájmu zasílat objektivní hodnocení rozhodčích a v případě vetace nečekat až na poslední chvíli.