Domácí výběr Jana Suchopárka se sice od začátku snažil, jenže zatažená obrana Ukrajiny nepouštěla lvíčata do vážnějších tutovek. Ačkoliv měli Češi optikou převahu, první poločas skončil bez branek. Těch se diváci nedočkali ani po změně stran. borcům v červeném totiž vázla finální fáze. Po hodině hry vystřídal domácí kouč hned trojici hráčů, ani to však změnu skóre nepřineslo.

V závěru fotbalisté ze středu Evropy ještě zvýšili střelecké úsilí, ovšem bez úspěšné koncovky a Ukrajina tak dovedla zápas až k penaltovému rozstřelu. V něm český výběr naplno dokumentoval mizernou koncovku. Šilhart vůbec netrefil bránu, Kneifela a Šuberta vychytal brankář a ukrajinské oslavy tak mohly propuknout naplno.

"Měli jsme územní převahu, ale v první půli jsme hráli do obranného bloku velice pomalu a nepřesně. Po změně stran jsme hru zrychlili, vytvořili jsme si tlak, ale v šancích jsme byli nepřesní," hodnotil trenér Jan Suchopárek.

"Myslím, že kromě únavy se u některých hráčů projevila jistá pohodlnost, což je zatím náš problém. Po dobrém výkonu nejsme schopni ho zopakovat v dalším zápase," pokračoval. "Byla tam spousta nepřesností a technických věcí, které je potřeba zlepšit, ale věřím, že se budeme dále zlepšovat. Na turnaji jsme podle mě celkově nepodali špatný výkon, byla to dobrá prověrka, která ukázala hodně dobrých momentů a individuálních výkonů."

S tím souhlasil i František Matys. "Myslím, že to byl ve všech ohledech povedený turnaj. Druhé místo mrzí, škoda penalt. Může to být ale cenná zkušenost, protože na mistrovství Evropy může také dojít na penalty, takže se je musíme naučit kopat," uzavřel slavistický bek.

V zápase o bronz porazila Severní Makedonie v Mostě výběr Maďarska, Slováci zdolali v souboji o 5. místo v Litoměřicích 2:0 Lotyše. Nejlepším brankářem se stal Čech Lukáš Horníček, Andras Nemeth z Maďarska byl vyhlášen nejlepším hráčem. Hned čtyři borci vstřelili dvě branky, povedlo se to Romanu Čerepkaiovi a Adriánu Mojžišovi (oba Slovensko), Filipu Šilhartovi z českého týmu a Beharu Fetovi z Makedonie. Ovšem zatímco posledně jmenovaný potřeboval na dva góly 251 minut, slovenský fotbalista Čerepekai pouze 90 minut. Celkem se během turnaje prosadilo střelecky 25 hráčů.

Fotbal U18, Memoriál Václava Ježka 2019:
Finále: Česko U18 - Ukrajina U18 0:1 PK (0:0, 0:0, -2:3pen)
Česká rep. U18: Horníček – Borkovec, Štětka, Matys, Kurka (57. Suchomel) – Hroník (57. Gedeon), Nováček – Budínský (57. Kneifel), Sejk (73. Gabriel), Douděra – Toula.
Konečné pořadí: 1. Ukrajina, 2. Česko, 3. Severní Makedonie, 4. Maďarsko, 5. Slovensko, 6. Lotyšsko