„Souhlasím. To není ovšem pouze dobou. Jde i o jistou porci „samozřejmosti", jak sám sebe ospravedlnit a toho druhého obrazně řečeno zašlapat do pažitu," usmál se trpce trenér litoměřických fotbalistů (KP) Jaroslav Zlata.

Dodnes jste na tapetě. Za to, že jste křičeli napřed, že jste se po devítce let vrátili do divize. Proto by neškodilo, kdybyste těm nepřejícím ještě jednou řekl, jak se postup, nepostup skutečně v reálu měl?

Pakliže by kdokoliv z nás držel v rukou od odpovědného funkcionáře FAČR, jmenovitě Josefa Nikodéma, papír s tím, abychom poslali navíc vše, co s postupem do divize souvisí, tedy i poplatek 10 tisíc korun, pak něco podobného je snad těžko zpochybnitelné. To nemění nic na skutečnosti, že jsme mohli i přes výše zmíněnou scestnou informaci postoupit bez pochybností. Tedy kdybychom porazili doma v posledním kole Neštěmice.

Nabízí se ještě jedna štiplavější otázka, co byste vzkázal těm, kteří měli z toho všeho, co se nakonec stalo, radost?

Snad jen to, že je těmto lidem bližší nepřejícnost, než to, že by bylo v regionu o jeden divizní celek víc. Pakliže mě zpětně něco dodnes mrzí, tak to byla forma oslav návratu do divize. Měla se uskutečnit na stadionu a ne v ulicích města.

Jako trenér jste mohl zpozorovat, že ještě před výkopem duelu s Neštěmicemi mohla kabina, někteří hráči zápas podcenit. Dokonce se tu a tam objevily spekulace, že jste potřebným Neštemickým body věnovali?

Podobné spekulace jsou blízké těm, kteří se podle nich sami chovají.

Přípravy na nový ročník, ty herně taktické, jste absolvovali mimo jiné na dobříňském memoriálu?

A také s dobrými a kvalitními soupeři v Praze.

Kdo kádr opouští? Hovoří se o řadě klíčových opor.

Svobodu by chtěl divizní Nový Bor. To by byla obrovská ztráta, která nás přinutí ke změně herního systému tedy defenzivy. Lukáš Stejskal to chce zkusit u sousedů v SK Mondi Štětí. Krejzu znovu oslovila Nová Ves.

Nezmínil jste se ani slovem o talentovaném odchovanci Tichém, o kterého projevila zájem Bohemka 1905.

Rozhodl se sám. Šlo sice o velkou výzvu, ale nakonec zůstal doma. Odolal stejně tak nabídkám nováčka divize z Lovosic.

Kdo naopak posílí váš kádr?

Z Neštěmic přišli Vágner a Holly. Oba šikovní fotbalisté. Usilujeme o Dolejšku z Roudnice, který na jaře hostoval v Lovosicích.

Trenér SK Mondi Jaroslav Kala se netají ambicemi, že se chce s posíleným celkem vrátit do divize.

Jaromír své rozhodnutí navíc zdůvodnil tím, že by v případě nezdaru složil funkci. Tomu se říká bojovat s otevřeným hledím. Má můj respekt. Věřím, že se mu i my pokusíme jeho roli pokud možno co nejvíce zkomplikovat, znepříjemnit.

Osvědčily se vám jako hrací dny soboty?

Osvědčily. Stejně jako zahájení duelů ve 14.30 hodin.

Takže už dnes můžeme pozvat na premiéru ročníku. Kdy a kde hrajete?

V sobotu 11. srpna hostíme ambiciózní Kadaň.

Kdo má nejen podle Jaroslava Zlaty, ale i vedení FK největší naděje na postup?

Nejsme proroky. Netušíme navíc, kdo a jak vydatně se v pauze posílil. Ke Štětí můj názor znáte. Ale ať postoupí ten celek, který bude předvádět po všech stránkách nejatraktivnější fotbal. O ten se samozřejmě budeme snažit i my.

Mojmír Strachota