Národní tým nemá mezi tyčemi jedničku. „Trošku nezvyk,“ pronesl Tomáš Vaclík, opora španělské Sevilly, jeden z kandidátů na posvátné místo. „Situace se vyvinula tak, že jsme tři gólmani na podobné úrovni. Ale pro mužstvo jen dobře. Když se někomu něco stane, kluci vědí, že jsou tam další dva, na které se můžou spolehnout,“ doplnil.

Český tým porazil Polsko 1:0.
Fotbalové derby plné velkých příběhů. Sestoupí Češi, nebo Slováci?

Přesněji, právě on byl poslední dva roky obvykle první volbou. Do brány se dostal po Euru 2016 (tehdy Čech ukončil reprezentační kariéru). Předtím měli všichni od roku 2002 utrum, tak velkou převahu Čech měl.

Opora Arsenalu nyní vše sleduje z televize. A i on sám kvituje, že Česko má tři gólmany v elitních evropských soutěžích.

Koho určí trenér Jaroslav Šilhavý za jedničku? Boj se na podzim zúžil jen na dva kandidáty: Vaclík vs. Jiří Pavlenka.

Koubek je ze hry

V tuto chvíli je jasné, že ze hry venku je Tomáš Koubek. Muž chytající ve Francii za Rennes „odnesl“ konec éry kouče Karla Jarolíma. V Rusku byl u debaklu 1:5, v červnu dostal čtyři branky v přípravě s Austrálií.

„V tuto chvíli jsem to prohrál, ale neberu to jako definitivní. Kluky budu podporovat,“ řekl Koubek, jenž je nyní nepsanou trojkou.

Odchovanec Hradce Králové je se svým postavením srozuměn. Teď jde o to, jak se porovnají pánové před ním.

„Nechávám to na odbornících,“ usmál se první trenér Jaroslav Šilhavý. Naznačil tak, že zásadní hlas v rozhodování mají trenéři gólmanů. Ti jsou nyní u národního mužstva dva Radek Černý a Milan Veselý.

Patrik Schick
Odchod z AS nemám v hlavě, řekl Schick, hvězda duelu v Polsku

Šilhavý už s nimi spolupracoval ve Slavii, s níž vyhráli v roce 2017 mistrovský titul. „Konečné rozhodnutí je na mně,“ ujistil kouč.

Právě spojení ze Slavie však nahrává tomu, že by mohl mít navrch Pavlenka, nyní opora bundesligových Brém. Gólman, jenž do Prahy přišel z Baníku, byl totiž při jízdě za titulem velkou personou červenobílých.

Navíc se ihned po přesunu do Německa chytil a nyní je považován za jednoho z nejlepších brankářů respektované ligy.

Pavlenkovi se k tomu nadmíru povedl poslední přípravný duel. V Polsku zachytal perfektně, měl velkou zásluhu na výhře 1:0.

Osobní souboj pro Vaclíka

V dnešním střetnutí se Slovenskem v Lize národů však půjde mezi tyče zatím nejvíce prověřený Vaclík. I pro něj to bude osobní boj.

„Jestli zápas se Slováky rozhodne o jedničce? Těžko říct. Možná může, pokud ho úplně zvorám. Ale nemyslím, že volba bude viset na tom, že Pavlas odchytal skvěle Polsko a teď se ukáže, jak si povedu se Slováky. Do začátku kvalifikace bude ještě spousta utkání na klubové úrovni,“ připomenul.

Podobná slova volí také jeho „rival“. „Ještě je dlouhá cesta a moc to neřeším. Trenéři se rozhodnou asi až před kvalifikací,“ reagoval Pavlenka.

Kdo z nich tuhle malou válku vyhraje, se uvidí.

Jedno je však jasné. Post gólmana opravdu české trenéry ani fanoušky nemusí budit ze spaní. Na žádném jiném místě v sestavě nemá národní mužstvo tak našlapanou konkurenci.

Do brány však může jen jeden…

Anglický Harry Kane
Kane rozhodl. Anglie ovládla skupinu Ligy národů