České fotbalové příznivce asi nejvíce zasáhla 29. dubna zpráva o tragickém úmrtí Josefa Šurala. Hráči tureckého Alanyasporu, jehož dres český útočník oblékal, se vraceli z víkendového ligového utkání proti Kayserisporu, když pár kilometrů před cílem cesty vůz s hráči havaroval.

Fotbalista Josef Šural
Pocta pro Josefa Šurala. V Turecku mu odhalili sochu a pojmenovali po něm park

Minibus, kterým cestovali, sjel těsně před tréninkovým centrem klubu do škarpy, a ačkoliv ostatní účastníci nehody vyvázli jen s lehčími zraněními, osmadvacetiletý exsparťan měl tu smůlu, že vypadl z vozu, utrpěl mnohačetné zlomeniny a úraz hlavy a na následky zranění nedlouho po nehodě v nemocnici zemřel.

Na památku dvacetinásobného českého reprezentanta byla ve městě, v němž naposled působil, v listopadu odhalena socha v životní velikosti a místní park s dětským hřištěm nese jeho jméno.

Zmizení Emiliana Saly

Už 21. ledna obletěla svět zpráva o zmizení letadla, na jehož palubě byl i Emiliano Sala, argentinský útočník, který právě přestoupil z Nantes do Cardiffu. Chtěl se ještě rozloučit s bývalými spoluhráči ve francouzském klubu, zpátky do velšské metropole však už nedoletěl.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala
Potvrzeno. Tělo ve vraku ztroskotaného letadla patří argentinskému fotbalistovi

Vrak letadla našli až o dva týdny později a 8. února bylo definitivně potvrzeno, že osmadvacetiletý fotbalista zahynul.

Dlouhý seznam tragických úmrtí 

Další tragické neštěstí stálo život dokonce desítku mladých fotbalistů. Hráči brazilského Flamenga ve věku pouhých čtrnáct a patnáct let zahynuli během požáru v tréninkovém centru.

Podobně jako Josefu Šuralovi se autonehoda stala osudnou i José Antoniu Reyesovi. Pětatřicetiletý fotbalista, který během své kariéry oblékal dres Arsenalu, Realu Madrid či jeho městského rivala Atlética. Na počest španělského hráče, který měl odehráno i jednadvacet utkání v reprezentačním áčku, byla držena minuta ticha před finálovým utkáním Ligy mistrů, které se hrálo v Madridu prvního června, tedy v den Reyesovy smrti.

Jose Antonio Reyes z Atletica se raduje z branky do sítě Interu ve finále Superpoháru.
Bývalý fotbalista Realu či Arsenalu Reyes zahynul při nehodě. Bylo mu 35 let

Seznam tragických úmrtí fotbalistů, kteří v letošním roce zahynuli ještě během své aktivní kariéry, je bohužel daleko delší. Nechybí na něm Shahdon Winchester, jemuž pár dní před Vánocemi vzala taktéž život nehoda, obránce Kelvin Maynard, který zemřel na následky postřelení ve vlastním autě, a řada dalších.