Několikanásobnému mistrovi světa a Evropy ve freestyle footbagu se podařil další obdivuhodný majstrštyk. Weber dokázal zpracovat fotbalový míč vyhozený z vrtulníku z výšky 60 metrů. O víc než 20 metrů tak překonal světový rekord a jeho jméno odteď bude zdobit Guinnessovu knihu rekordů.

Zdroj: Youtube

„Nepopsatelný pocit,“ líčil Weber po extrémní akci na fotbalovém stadionu Slovanu Bratislava. Po zpracování míče udělal tři žongly. Vše zvládl na první pokus! „I když jsem už pokořil desítky rekordů, třeba i s bowlingovou koulí, tenhle byl asi nejtěžší. Byla to neuvěřitelná výzva, tohle byl úplně jiný level.“

Český freestylista trumfnul přední světové hvězdy Lionela Messiho, Luise Suáreze nebo Thea Walcotta. I oni se o stejný kousek pokoušeli. Jenže dostali se sotva přes 35 metrů. A to ještě zpracovávali míč vyhozený z pevné plošiny při ideálních podmínkách. Takže brnkačka.

Organizátoři akce původně plánovali shodit míč z výšky 45 metrů, vrtulník ale nakonec zakotvil v 60 metrech. „Níž foukal vítr tak silně, že bych nedal ani žongl. Už takhle stanovené tři bylo ultra těžký, ale je to tam a na první pokus,“ zářil štěstím Weber, mimochodem manžel evropské šampionky v plavání Petry Weber, rozené Chocové.

„Nejtěžší bylo ustát ten uragán od vrtulníku, ani nešlo tolik o překonání šedesáti metrů. Nejdřív jsem chtěl míč zpracovat kolenem, v posledním okamžiku jsem to změnil na placírku,“ usmíval se Weber. „Byl jsem tak soustředění, že jsem žádnou bolest necítil.“

Zdroj: Youtube

Weberovi gratuloval i Jan Skorkovský, známý držitel rekordů byl řadu let jediným Čechem zapsaným v kapitole „fotbal“ v celosvětových vydáních Guinnessovy knihy rekordů.

„Při svých dovednostech máš, Honzo, ještě hodně času na nekonečné množství nových, unikátních výkonů i na vylepšení rekordů již dosažených,“ vzkázal Skorkovský a přidal i historku ze svých rekordních pokusů.

„Zhruba před dvaceti lety jsem na festivalu v Pelhřimově na náměstí zpracovával tenisák různě nohama i na těle z dvaceti metrů, desetimilimetrový korálek jsem z této výšky chytal za krk. Reagovat jsem mohl, když byl korálek zhruba sedm až osm metrů nad zemí, to už jsem ho viděl. Vše fungovalo jako bleskový automat. Korálek přistál za obnažený krk.“