Kdybyste měl jedním slovem popsat svoji fotbalovou kariéru, jaká byla?
Nádherná. Málokomu se podaří, aby se koníček stal jeho zaměstnáním.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FK Příbram 19. srpna v Praze. Josef Šural se probíjí přes hráče Příbrami.
Pražským „S“ patří horní patra tabulky. Trápí je ale útok

Na které momenty z ní vzpomínáte nejraději?
Na titul mistra Československa s Bohemkou a na vítězství v Českém poháru. Rád také vzpomínám na kvalifikaci o Evropu, kde jsme na stadionu San Siro v Itálii před osmdesáti tisíci diváků uhráli remízu 2:2.

S Bohemians Praha jste v roce 1983 získal titul mistra republiky. Pro mnoho fotbalových fanoušků to bylo překvapení. Pro vás?
Pro nás to takové překvapení nebylo, spíš si myslím, že těch titulů v tomto období mělo být víc. Jediným překvapením pro mne bylo, že jsme titul získali až po odchodu Toníka Panenky a Karola Dobiáše.

Co bylo v té době klíčové v cestě za titulem?
Myslím, že to byl návrat Tomáše Pospíchala po delší nemoci.

Aleš Křeček, trenér fotbalistů Ústí nad Labem
Ústecký trenér Křeček: Krotíme přehnanou euforii, start je to ale výborný

V mistrovské jízdě vás trénoval právě legendární trenér Tomáš Pospíchal. Jaký to byl trenér a jak jste spolu vycházeli?
Trenéra Pospíchala jsem si velmi vážil už jako hráče a později jako trenéra. Byl to on, kdo si mě do Bohemky přivedl a dal mi šanci hrát Československou ligu. Také mě dokázal poslat do "práce". Musel jsem prodávat lístky na zápas poháru UEFA a později v tomto utkání mě zařadil do základní sestavy.

Byl z toho malér, neboť podle vyjádření vládních orgánů se do práce nemělo posílat za trest, protože co by za to dalo tisíce nezaměstnaných na tehdejším západě.

Máte s jeho osobou spojené některé veselé historky?
Veselých historek s trenérem Pospíchalem moc nebylo. Neměl rád pohodu v kabině.

Kariéru jste začínal v Kolíně, následně hrál za Bohemku a Slavii. Který klub je pro vás opravdová srdcová záležitost?
V každém klubu jsem prožil krásné a nezapomenutelné chvíle, jak v Kolíně, na Bohemce i Slavii. Tím top klubem je ale Bohemka, se kterou jsem slavil titul mistra Československa a sehrál hodně těžkých utkání jak v poháru UEFA, tak v PMEZ (současná obdoba Ligy mistrů).

Klubu Bohemians Praha jste zůstal věrný i po aktivní kariéře. Spolu s dalšími hvězdami – Panenkou, Dobiášem – hrajete za gardu. Kolik zápasů ročně odehrajete a vyjíždíte hrát i mimo ČR?
S gardou Bohemians 1905 pod vedením Antonína Panenky sehrajeme doma i v cizině ročně kolem pětadvaceti zápasů.

Ondřej Lingr odvedl parádní výkon. Scházelo tomu jen nějaké gólové vyústění.
Takhle se bojuje za Karvinou, chválil tým po bitvě s Plzní Ondřej Lingr

V kariéře po vašem boku hrála celá řada vynikajících spoluhráčů. Vytvořte z nich nejlepší jedenáctku.
Hruška, Jakubec, Prokeš, Dobiaš, Rosický, Levý, Bičovský, Čermák, Kubík, Knoflíček, Karel Jarolím.

Fotbalem jste se živil i v zahraničí, konkrétně v Rakousku. V době komunismu u nás to muselo být příjemné zpestření. Nebyl to šok, když jste přejel hranice?
Od mého příchodu do Bohemians Praha jsme v letním i zimním období cestovali takřka po celém světě – letní Interpohár, soustředění, pohár UEFA, PMEZ, a výjezdy s týmem Československa i ligového výběru. Věděli jsme o tom, jak se tam žije, takže zase tolik překvapený jsem nebyl.

Zlínský útočník Alexander Jakubov (na snímku uprostřed) se společně s brankářem Dostálem (vlevo) a záložníkem Jiráčkem raduje z výhry i první ligové branky.
Jsem rád, že nám první ligový gól přinesl body, těší zlínského Jakubova

Dokonce máte za sebou také reprezentační minulost. Kolik zápasů jste v dresu se lvíčkem na prsou odehrál a proti komu to bylo?
Oficiálně mám čtyři starty za A tým Československa, jeden za olympijský tým Československa, ze kterého jsem byl nakonec z disciplinárních důvodů před OH v Moskvě vyřazen. Dále mám asi patnáct startů za výběr ligy ČSSR. V první lize jsem nastřílel dvaapadesát ligových branek.

Celý život se věnujete fotbalu, dříve jako hráč, poté funkcionář. Jak si od něho nejlépe odpočinete?
Rád odjíždím do místa trvalého bydliště na Uhlířskojanovicku, kde v přírodě relaxuji a čistím si hlavu od všech svinstev, která na mou hlavu naložili komunální politici a bývalý poručík kolínské kriminálky.

Jaroslav Němec, 64 let Narodil se 6. března 1954, je to bývalý český fotbalista, útočník, reprezentant Československa. Za československou reprezentaci odehrál v letech 1982 – 1985 čtyři utkání. V československé lize nastoupil ve 163 utkáních a dal 52 gólů. Hrál za Bohemians Praha (1978 – 1984), s nimiž získal roku 1983 mistrovský titul a postoupil do semifinále Poháru UEFA, a za Slavii Praha. V Poháru mistrů evropských zemí nastoupil v jednom utkání a dal jeden gól a v Poháru UEFA nastoupil ve třinácti utkáních a dal dva góly.

Brankář Tomáš Vaclík na tréninku fotbalové reprezentace.
Vaclík, Koubek, Pavlenka. Kdo bude českou reprezentační jedničkou?