Václav Bartoněk, stávající šéf a majitel Zbrojovky, byl odhodlán (zřejmě i kvůli rodinným poutům) zapojit Šádka do dění v Brně. Smělý plán, který by pomohl nastartovat sestoupivší klub, však nelze uskutečnit. Alespoň ne oficiálně.

Václav Bartoňek, majitel fotbalové Zbrojovky Brno
Šádek nabídku od Brna dostal, Bartoněk chce do konce podzimu přivést partnera

Důvodem je licenční řád, v němž je doslova uvedeno: "Na členy statutárního nebo dozorčího orgánu nebo prokuristu žadatele nebo držitelem majetkové účasti /držitele licence se vztahuje zákaz konkurence, tzn. nesmí být členem statutárního nebo dozorčího orgánu nebo prokuristou nebo držitelem majetkové účasti jiného žadatele / držitele licence."

V překladu: jedna osoba může vlastnit pouze jeden (profesionální) klub. To samé platí pro jeho řízení.

"Pokud by toto někdo porušil, vystavil by se riziku, že klub nedostane licenci a nebude moci hrát první nebo druhou ligu," uvedl Pavlík, který jako šéf licenční komise s kolegy dohlíží na dodržování stanovených norem. 

Šádek si hned uvědomil, že by byl ve střetu zájmů, a proto se k případu postavil rázně: "Na vstup do brněnského fotbalu se rozhodně nechystám."

Vzpomínka na Peltu

Ovšem je tady jedna klička, na kterou jsou všechny řády krátké. Šádek může Brno podporovat (vlastnit) přes blízkou osobu. Dokonce by mohl být jmenován poradcem či manažerem, což by ovšem vzbudilo poprask.

"Řekl bych, že je zájmem každého, aby nezaměstnal člověka, který je zainteresován někde jinde," nechal se v reakci na spekulace slyšet přední funkcionář, jenž si nepřál uvést jméno. 

Na druhou stranu - takřka stejný případ už tady byl. Stačí si vzpomenout na Miroslava Peltu. V roce 1999 přišel do Sparty, kde ho Vlastimil Košťál jmenoval generálním manažerem. Zároveň však celou sezonu pokračoval jako člen představenstva "svého" Jablonce.

Bývalý předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta.
Velký čáp Šádkovi ukázal cestu. Peltův milovaný Jablonec Sparta neřešila

Podobná situace se před čtyřmi lety řešila také za hranicemi - konkrétně v Německu a Rakousku. Red Bull totiž vlastní klub jak v Salcburku, tak v Lipsku. V roce 2018 se dokonce oba týmy potkaly v Lize mistrů. Evropská fotbalová unie to dovolila (spokojila se s výsledkem šetření, že majitel do chodu klubů nezasahuje). Přitom teoreticky mohla jednoho zástupce vyloučit - i ona má ve svých řádech uvedeno, že v případě majetkového propojení je možné sáhnout k vyloučení z evropských pohárů.  

Tahle možnost se však asi Zbrojovky a Viktorie nyní moc netýká.