Že v destinaci, kde bývá v lednu kolem deseti až patnácti stupňů nad nulou, narazí na sníh, by Grigar, Vondrášek a další opravdu netipovali. „Mě to hodně překvapilo. Na žádném zahraničním soustředění v těchto končinách jsem to nezažil. Turci si to úplně užívali. Toho sněhu nebylo málo, tak se koulovali. Všiml jsem si, že personál restaurace dorazil v den, kdy byl sníh, tak z padesáti procent. Jestli ostatní někde uvízli?“ smál se teplický záložník Tomáš Kučera.

V Turecku nevídaný jev fotbalisty Teplic zaskočil, dokonce hrozilo zrušení přípravného zápasu. „Naštěstí agentura, která soustředění zařizovala, nám našla hřiště, kde se dalo v pohodě hrát. Museli jsme dojet do Sidy, která byla vzdálená autobusem 45 minut, nebyl to vážný problém,“ říká klubový mluvčí Martin Kovařík.

Příprava v tureckém Beleku: Teplice - Lvov 1:1
FOTO: V posledním přípravném duelu Teplice v Turecku remizovaly s Lvovem

Prvoligové týmy v zimě tradičně cestují za teplem na jih. Chtějí se vyhnout tréninku na umělé trávě, která pohyb na přírodním povrchu nenahradí, přestože její vývoj posunul kvalitu do dříve netušených kvalit. Jde také o útěk ze stereotypu, utužení party. „Pro nás to bylo super soustředění. Třeba tráva, na které jsme hráli, byla jedna z nejlepších, na kterých jsem kdy hrál,“ prohlásil Kučerův spoluhráč ze zálohy Daniel Trubač.

Na kolik peněz takové zahraniční soustředění vyjde? „Obecně se dá říct, že nejlevnější je soustředění v Chorvatsku, na něm jsme kdysi také byli. Jet takovou dálku autobusem ale nebylo pohodlné. Soustředění v Turecku je dražší, ale vejdeme se do milionu. Pak se ještě v zimě létá na Kypr, to je dražší, ale ne zase o tolik. A nejdražší bude Španělsko, Spojené arabské emiráty. Nedokážu ale říct cenu,“ informuje “Martin Kovařík.

V Turecku se Teplicím, které jsou v lize na předposlední příčce, líbilo. Kromě již zmiňovaných terénu kouč Jarošík velebil i možnost zahrát si s kvalitními soupeři. „Měli jsme tři přípravné zápasy, všechny měly svou kvalitu.“ Severočeši narazili postupně na Rapid Vídeň, Slavii Sofia a FC Lvov.