„Musím se naučit obsluhovat tasovický web, abych mohl aktualizovat obsazenost hřiště s umělou trávou,“ říká v rozhovoru. Na starosti má totiž organizačně novou „umělku“ v Tasovicích a kromě toho trénuje Práče v okresním přeboru.

Jste pohybově handicapovaný, přesto se ale paradoxně věnujete sportu. Co vás k němu přivádí?

Když jsem ještě nebyl upoutaný na vozík, hrál jsem deset let za 1. SC Znojmo fotbal. V osmadvaceti jsem kvůli tomu, že jsem pracoval jako voják z povolání v Jihlavě, přešel do Jevišovic. Dva roky jsem tam hrál. Pak přišel úraz, po kterém jsem zůstal na vozíku a Jevišovice mi nabídly, abych jim vypomáhal. Fotbal jsem od dětství miloval, takže jsem nabídku přijal. Začal jsem spolupracovat s panem Zdeňkem Leitnerem, který byl hlavním trenérem. Chytlo mě to tak, že jsem pak po něm jeho funkci přebral. Dělal jsem to sedm let. Vrátil jsem se do prostředí, které jsem znal, i když z jiné strany.

Jaké jsou vaše sportovní aktivity v současné době?

Před dvěma lety jsem v Jevišovicích skončil jako trenér a věnoval jsem se tam mládeži. To ale bohužel pro mě není. Mladým hráčům musíte ukazovat, jak mají pracovat s míčem. Na vozíku jim nejsem schopný ukázat, jak mají udělat kličku. U chlapů jsem to nepotřeboval. Ti mají nějaký základ a dokázal jsem jim to vysvětlit. Jednu sezonu jsem trénoval tasovické béčko. Tým ale vedení klubu po posledním místě v I. B třídě zrušilo. Letos mě oslovily Práče. Musel jsem se seznámit nejen s prostředím klubu, ale také s tím, zda jsou hřiště a kabiny bezbariérové. Když někam jedeme, kluci mi pomůžou, ale tam, kde trénuji, potřebuji být soběstačný, aby se se mnou nemusel nikdo vláčet. Domluvili jsme se na půl roku, že to vyzkouším, takže si v zimě sedneme a uvidíme, co dál.

Kromě toho dále pracujete pro Tasovice…

Už v Jevišovicích jsem se staral papírově o hřiště s umělou trávou. A teď je v Tasovicích nové hřiště s umělkou, tak mě předseda klubu pan Vašina oslovil, zda bych se o něj nestaral. Zajišťuji obsazenost hřiště, takže oslovuji kluby po celé republice. Nabízím jim možnost soustředění se zajištěním ubytování, soupeřů, ale třeba také program na volný čas. Sháním i soupeře na jednotlivá přípravná utkání. Mužstva z jihomoravských soutěží mají třeba zájem o konfrontaci s týmy z Vysočiny. Dodám jim soupeře a i rozhodčí. Nemusí se o nic starat. Jsme hodně zaměřeni na mládež, která má i sníženou cenu za pronájem. Nově se také seznamuji s prací na internetových stránkách, aby tam byl stále aktuální stav obsazenosti hřiště s umělou trávou.

Fotbalisté Tasovic. Ilustrační foto.
Tasovičtí fotbalisté uzavřeli podzimní část divize remízou

Ve Znojmě je hřiště s umělou trávou menší a ne tak kvalitní. Budou využívat hřiště i hráči z 1.SC Znojmo?

Ano, zájem mají jak mládežnické týmy, tak i dospělý tým. Už teď, když je škaredě, tak chtějí tasovické hřiště využívat.

Vy jste nyní Znojmu nejblíže…

Teď ještě ano, ale v Novém Šaldorfě už se začalo s výstavbou nového hřiště s umělou trávou. Když se vyjíždí ze Šaldorfa, tak je to na pravé straně. Už nyní tam bagrují. Příští rok má být hřiště hotové.

Nebudete si konkurovat?

Teď mám hřiště obsazené z osmdesáti procent, odhaduji, že pak to bude tak šedesát padesát procent. I při této obsazenosti se náklady zaplatí.

Myslíte, že zkvalitnění podmínek může přivést více hráčů k fotbalu?

Jen zázemím ne. Je to hlavně práce funkcionářů, lidí v klubech, kteří nejsou vůbec ohodnoceni. Je to dobrovolnická činnost hlavně u mládežnických týmů, FAČR to vůbec nezajímá. Velkou pomocí však jest, že fotbalová asociace začala platit rozhodčí a delegáty na všechna mistrovská utkání. Za rok je to pro klub ušetřená pěkná suma peněz.

Útočník znojemských fotbalistů Jakub Teplý.
Znojmo drtivě zvítězilo, Vítkovice rozstřílelo 6:0. Čtyřikrát se trefil Teplý