Dva zápasy, dvě výhry, páté místo. Zatím skvělý start do nového ročníku krajského přeboru prožívá nováček z Lovosic. Svěřenci Romana Podrazila doma tentokrát porazili Horní Jiřetín 2:1. Úvodní porážku napravilo také Štětí, které v Modré dominovalo a nakonec soupeři nasázelo čtyři branky.

Lovosické čekal v domácí premiéře o poznání lehčí soupeř, zejména v první půli se ale hodně nadřeli. Hrálo se v podstatě od vápna k vápnu a příliš pohledného fotbalu k vidění nebylo. Přesto se díky Ahmedovi dostal Podrazilův tým do vedení, ještě do přestávky ale dokázal odpovědět hostující Kopta. „Ačkoliv šlo o slabšího soupeře, než bylo v 1. kole Štětí, určitě nemůžeme říct, že by byla první půlka z naší strany ideální,“ všiml si Podrazil.

Ilustrační foto.
Oba litoměřické celky v ČFL prohrály. Litoměřice s Vltavínem, Brozany s Vary

Po změně stran už se ale hrálo podle jiných not. Domácí přebrali otěže utkání jenže zahazovali jednu šanci za druhou. Vysvobodil je až střídající Lenrt, který deset minut před koncem vystřelil svému celku druhou výhru a nováček soutěže tak zůstává nadále stoprocentní.

„Druhá pětačtyřicetiminutovka už byla z naší strany o mnoho lepší, bohužel jsme zahodili spoustu šancí, výsledek mohl být daleko vyšší,“ našel i zde trenér domácího celku nedostatky. „Jinak jsem ale spokojen já i vedení, jsou za námi sice teprve dvě kola, ale zatím se nám daří nad očekávání.“

Nováček sází na defenzivu a taktiku

Lovosičtí zatím těží především z výborné taktické připravenosti a z propracované defenzivy. „V soutěži jsme nováčkem, v podstatě se s ní sžíváme. Proto se snažíme hrát především disciplinovaně a takticky,“ odhalil Podrazil klíč k úspěchu. „Říkáme hráčům, ať u hry přemýšlí a zbytečně neblázní,“ dodal. „Reálně můžeme naši formu hodnotit někde v 5. kole, na další soudy je zatím brzy.“

V příštím kole zamíří jeho tým do Kadaně, která je zatím bez bodu poslední, lovosický kouč však lehké utkání neočekává. „Nemám rád podceňování. Myslím, že už se budou chtít chytit, navíc hrají doma, jistě nás nečeká nic snadného.“

Nečekanou úvodní porážku s Lovosicemi odčinili také fotbalisté Štětí, kteří zajížděli do Modlan, kde má azyl nově sloučený tým Modrá/Hrobce. Hosté začali aktivně a od úvodních minut si vytvářeli nejen tlak ale i brankové příležitosti. Tu největší neproměnili v 11. minutě Slanička s Faustem, ačkoliv k úspěchu chyběl jen kousek. Domácí hrozili spíše sporadicky, za to změna skóre na hostující straně visela ve vzduchu.

PŘEKVAPENÍ. Varnsdorf (v modrém) prohrál s Litoměřickem 0:2.
FOTO: Litoměřicko dalo Varnsdorfu pohárovou stopku

Štětí se dočkalo v závěrečné desetiminutovce první půle, za to však hned třikrát. Nejprve se trefil výstavně levačkou z přímého kopu Faust, o minutu později našel Rejman za obranou zcela volného Waltera, na 3:0 upravil těsně před odchodem do šaten ranou zpoza vápna Slanička.

„Náš výkon v prvním poločase by snesl ta nejpřísnější měřítka,“ pochvaloval si manažer Štětí Milan Plíšek. „Soupeře jsme zmáčkli a hodně dlouho jsme mu nedali prostor se nadechnout. Hráli jsme aktivně, soupeře jsme napadali a rychlá kombinační hra se divákům, kteří nás vyjeli podpořit, líbila,“ těšilo ho. „Jen to čekání na úvodní gól mohlo být trochu kratší,“ ušklíbl se.

Po přestávce Štětí, vědomo si vysokého náskoku, mírně polevilo, i přesto se ale dočkalo další branky. Aktivní Horváth pět minut po svém příchodu na hřiště vytvořil tlak na domácí obranu, její špatnou rozehrávku vystihl Slavíček a pohodlně navýšil na 4:0.

Štětí si v závěru mohlo dovolit luxus, na hřiště se tak podívalo všech pět náhradníků do pole, Modrá zahrozila až v samém závěru. Největší šanci domácích však v 88. minutě reflexivně vyrazil brankář Gabriel, který tak pro sebe uhájil čisté konto.

„Ve druhé půli jsme už s pohodlným náskokem v poklidu hlídali vedení, možná jsme i trochu polevili v herní aktivitě,“ všiml si Plíšek. „Přesto se nám povedlo přidat čtvrtý gól, domácí jsme do šancí pustili až v závěru,“ doplnil hodnocení. V dalším utkání přivítá Štětí doma Jílové.

Litoměřicko se trápí

Fotbalisté Litoměřicka zatím v úvodu sezony tápou. Po dvou nezdarech áčka v ČFL zaváhala podruhé také rezerva, která v domácím prostředí nestačila na Krupku a padla 2:4.

O výsledku prakticky rozhodla první půle, v níž se dvakrát prosadil hostující Rilke, jehož doplnili Barnat a Suchý. Za domácí sice odpověděl Smetana a po změně stran také Písař, víc ale domácí nesvedli. „Zápas jsme ztratili už v první půli, kdy jsme soupeři nabídli několik brejků,“ litoval domácí kapitán Michal Rapavý. „Druhá půle patřila sice nám, Krupku jsme zatlačili na jejich polovinu, ale bohužel přišlo snížení skóre jen na 2:4. Další naše slibné šance jsme nevyužili, i když jsme si jich vytvořili dostatek,“ dodal. „Je to škoda, musíme se z toho poučit do dalších krajských bojů.“

Fotbal, krajský přebor, 2. kolo:

Lovosice – Horní Jiřetín/Litvínov 2:1 (1:1)

Branky: 21. Ahmed, 80. Lenrt – 36. Kopta
Rozhodčí: Klimpl. ŽK: 1:3. Diváci: 100

Lovosice: Šafránek – Zdvořák (46. Husar), Uka, Klug, Záruba – Walter, Suchý, Klement (82. Drbal), Espinosa (59. Lenrt) - Ahmed, Marčaník (87. Hušek)
H. Jiřetín: Aschenbrenner - Flemmr, Levý, Novotný (85. Walter), Banovič - Rusó (79. Stejskal), Záruba, Broskovics, Mikulčík - Hošek, Kopta

Modrá – Štětí 0:4 (0:3)

Branky: 36. Faust, 37. Walter, 44. Slanička, 69. Slavíček
Rozhodčí: Provazník. ŽK: 3:1. Diváci: 50

Štětí: Gabriel – Fary (53. Vacek), Ransdorf, Svoboda, Mencl (78. Černý) – Slavíček (74. Křtěn), Slanička (77. Beruška), Rejman, Stejskal, Faust – Walter (64. Horváth)
Modrá: Matějka - Jelínek, Čisár, Šupík (78. Michalec), Fejfar M., Fejfar T., Stožický, Vaněk, Vyhnal (11. Šotola), Kliský R., Kliský P.

Litoměřicko B – Krupka 2:4 (1:4)

Branky: 17. Smetana, 57. Písař – 20. a 25. Rilke, 15. Barnat, 44. Suchý
Rozhodčí: Dočekal. ŽK: 1:3. Diváci: 50

Litoměřicko: Slanina – Dufek (46. Husenský), Rapavý (75. Horák), Novotný, Dura – Frank (82. Hajný), Grunert, Smetana, Zdržálek – Kyzlík (67. Šimurda) – Písař
Krupka: Vondráček - Hirschkorn, Kubný, Seidl J., Christov - Sigmund, Suchý, Al-Eraidi (59. Gulykáš), Vlasák - Rilke (88. Doskočil), Barnat

Ilustrační foto.
Hokejisté Stadionu přivítají Slavii Praha. Mají jí co vracet