Ke zraněným osobám doplnila více mluvčí středočeských záchranářů, Petra Effenbergerová: „Záchranáři vyslali na místo čtyři sanity a vrtulník. Po nezbytném ošetření byla jedna osoba transportována vrtulníkem do pražské nemocnice, další lidé byli po ošetření odvezeni pozemní cestou do pražských nemocnic a Kladna. Jedna osoba byla ponechána po ošetření na místě,“ dodala Effenbergerová.

Havárie na plynovém potrubí v Havířské ulici ve Slaném.
Dělníci překopli ve Slaném rozvod plynu, naštěstí nedošlo k výbuchu

Jak řekl jeden z mužů, který byl v době události poblíž ještě s dalším, pracovali naproti v domě. "Slyšeli jsme velkou ránu jako z dělobuchu. Mysleli jsme, že se stala nějaká nehoda. Vylezli jsme ven, nebylo skoro nic vidět, všude bylo plno prachu. Pak začali křičet lidé. Běželi jsme hned na místo. Další kamarád přijel v tu chvíli, vytáhli jsme jednoho člověka, pak jsme šli ke druhému a pomáhali mu také ven, potom už přijela policie a záchranné složky,“ popsal mladík Jiří, který pomáhal mezi prvními.

Na místo exploze se dostavil následně i kontejner s výdřevou. „Ten bude dům staticky podporovat, aby mohli záchranáři provést prohlídku, jestli v sutinách domu nejsou další zavalené osoby,“ dodala Kereková. Kromě toho byl dopraven i sací bagr, který pomáhá při odstraňování trosek domu.

Původním záměrem bylo povolat na místo události specialisty z USAR týmu, kteří jsou trénovaní na závaly a přírodní katastrofy. Nakonec bylo ale rozhodnutí přehodnoceno a na pomoc byli přivolání psovodi se psy z Městské policie Praha. K zásahu byli použiti psi Bart, Eros, Alex, Afram a Bria. Nikdo z obyvatel hlášených v objektu nebyl ve středu po události pohřešován. Možnost, že se někdo bude ještě nacházet pod sutinami, je tak málo pravděpodobná.

Jak doplnila Kereková, v domě, kam není zaveden plyn, explodovala jedna propanbutanová lahev a dalších šest plynových lahví hasiči vynosili ven z objektu.

Požár v domově seniorů ve Mšeně.
Požár v domově seniorů ve Mšeně skončil tragicky. Zemřela jedna žena

Starosta Turska Václav Vlk Deníku na místě události potvrdil, že většina lidí z rozbořeného domu bude nocovat u příbuzných a podle potřeby jim obec zajistí ubytování. "Kdo bude potřebovat, náhradní ubytování mu zajistíme. Všichni jsou občané Turska," potvrdil starosta Vlk. Jak doplnil, podle statika se bude muset nejméně horní patro domu strhnout. Jedná se o objekt, který náleží místní soukromé zemědělské společnosti.