Jako první o tom v pátek 17. července informoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„V našem slováckém Vlčnově se prokázala nákaza koronavirem u osmi lidí. Proto se vyhlašuje nošení roušek. Zavírání obchodů však nebude. Buďte opatrní, ale nebojte se. U většiny ze 420 pozitivně testovaných v našem kraji byl průběh lehký,“ uvedl Jiří Čunek na svém facebookovém účtu.

Ilustrační foto
Nic moc léto pokračuje, kdy bude na koupání?

Dezinfekce a zákaz akcí na 500 lídí

Od sobotních 16 hodin až do odvolání musejí lidé ve Vlčnově povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách. Výjimkou je jejich bydliště.

Povinné nošení roušek se nevztahuje na děti do dvou let, děti při pobytu v mateřské škole nebo osoby s poruchou intelektu.

Součástí nařízení je i zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb.

Hygienici vyzvali majitele obchodů, zdravotních a sociálních zařízení a dalších běžně přístupných vnitřních prostor, aby je průběžně dezinfikovali.

Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 lidmi, je nutné při nich dodržovat rozestupy. Vyplývá to z mimořádného opatření, které vydali krajští hygienici.

Počet nakažených koronavirem se ve Vlčnově nezvýšil ani v sobotu 18. července navečer, což ČTK potvrdila Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Podle ní pokračuje testování vytipovaných obyvatel obce.

„Na výsledky odběrů stále čekáme. O plošném testování v tuto chvíli neuvažujeme. Situaci pečlivě monitorujeme a průběžně vyhodnocujeme," doplnila Ševčíková.

Nákaza z nemocnice prý nepřišla

Starosta obce Jiří Matušík (nestr. za ODS) Českému rozhlasu řekl, že se k nim nákaza dostala přes jednu obyvatelku, která pracuje v nemocnici v Uherském Hradišti. To však Vendula Ševčíková odmítla.

„Nárůst počtu nových případů v dané obci nesouvisí s nákazou v Uherskohradišťské nemocnici," řekla ČTK Ševčíková.

Na multioborové jednotce intenzivní péče Uherskohradišťské nemocnice testy v uplynulých dnech potvrdily covid-19 u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. Oddělení zůstává zavřené.

„Situace v Uherskohradišťské nemocnici se stabilizovala. Ve zdravotnickém zařízení jsou nastavena karanténní opatření u osob, které byly v rizikovém kontaktu," uvedla Ševčíková.

Starosta Vlčnova Jiří Matušík v sobotu potvrdil, že lidé roušky skutečně začali nosit.

„Myslím si, že je to na dobré cestě. U nás se to rozneslo hlavně v restauracích," řekl starosta.

Co naděláme? Nic

Obyvatelé Vlčnova vnímají tristní situaci ve své vesnici realisticky.

„Co naděláme, nic," konstatují. Panika ani hysterie v obci nezavládla, i když nákazu nepodceňují ani ti, kteří by to o sobě dříve neřekli.

„Vážně, je to tady i já nosím roušku a raději ji vůbec nesundávám," řekl Deníku místní muž Jan H.

Podle údajů zveřejněných v sobotu dopoledne krajskou hygienickou stanicí ve Zlínském kraji dosud covidem-19 onemocnělo 426 lidí.

Od pátečního rána přibylo v regionu šest nakažených.

Hygienici zaznamenali 171 případů covidu-19 na Uherskohradišťsku, 146 na Zlínsku, 67 jich evidují na Vsetínsku a 42 na Kroměřížsku.

Z nemoci se podle nich v regionu vyléčilo 366 lidí, tři lidé zemřeli.

Ilustrační foto
Na covid-19 otestovali 176 zaměstnanců hradišťské nemocnice