Nový verdikt vynesl Okresní soud v Nymburce. Ten možnost propuštění řešil proto, že Balda si trest odpykával ve věznici v Jiřicích právě na Nymbursku.

Nymburský soudce Václav Krejčík vyhověl návrhu obhájce seniora. Jednání o jeho propuštění trvalo přibližně 20 minut. „Byl propuštěn se zkušební dobou na pět let a musí navštěvovat psychiatra. Jednalo se samozřejmě o velmi závažný čin, nicméně i z jeho vystupování před soudem jsem nabyl dojmu, že k podobným věcem z jeho strany už nedojde,“ řekl Deníku soudce Václav Krejčík.

Podle jeho vyjádření bylo důvodů k podmínečnému propuštění hned několik. „Byl prvotrestaný a měl výborné hodnocení z věznice. Bylo přihlédnuto i k jeho věku a také k tomu, že v době, kdy své skutky páchal, nebyl v nejlepším psychickém stavu,“ zdůvodnil svůj verdikt nymburský soudce.

Obviněný jednasedmdesátiletý senior Jaromír Balda ve středu 9. ledna 2019 u Krajského soudu v Praze.
Čtyřletý trest pro seniora za terorismus platí, potvrdil Nejvyšší soud

Balda si z trestu odseděl necelé tři roky. K útokům na železnici došlo v červnu a červenci 2017 u Bakova nad Jizerou a Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Poblíž míst pokácených stromů se neumělými nápisy snažil vyvolat zdání, že jde o dílo islámských radikálů. Po dopadení se Balda ke všemu přiznal.

Vysvětloval, že tímto způsobem chtěl burcovat veřejnost a varovat před možnými nebezpečími, která si spojoval s muslimskou migrací. Ze stejných pohnutek také pomocí počítače a domácí tiskárny vyrobil letáky s údajnými hrozbami muslimských džihádistů, které pak vylepoval i házel lidem do schránek na různých místech středních Čech, Liberecka a v Praze; jeden také poslal do redakce televize Prima.

Hejtmanka Petra Pecková.
V kauze odměn úředníků kraj stáhne žalobu. Byť ministerstvo nechtělo

Při svém odsouzení u Krajského soudu důchodce konstatoval, že nechtěl svými činy ublížovat.  „Nechtěl jsem nikomu ublížit – jen vyvolat strach,“ zdůrazňoval senior. Ten na protest proti migraci skládal angažované písně, jež i sám zpíval za doprovodu harmoniky. Zdůrazňoval, že nechtěl ani vyvolávat nenávist: jen otevírat lidem oči a varovat před nebezpečím. Poté, co o svém chování popřemýšlel ve vazební cele, uznával v jednání síni, že jeho počínání byla chyba.

Aktuální rozhodnutí nymburského soudu je pravomocné, státní zástupce se na místě vzdal odvolání.