Je to naprosto zbytečné riziko a hazardování se životem. Tak vnímá vyplutí na řeky v době výrazně zvýšeného průtoku či dokonce při povodni profesionální vodák ze Znojma David Gros.

Naposledy se tak na Znojemsku a na Hodonínsku topili ve stejném víkendu čtyři lidé. U Tasovic se na tamním jezu převrátila loďka se dvěma lidmi. Na pomoc původně záchranáři vyslali i vrtulník. Nakonec ho odvolali. „Mladá žena doplavala ke břehu. Mladý muž se měl chvíli topit a byl podchlazený. Nakonec se ale nejednalo o nic vážného. Sanitka ho převezla na kontrolní vyšetření do znojemské nemocnice,“ informovala mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Šéfa Vodáckého oddílu Neptun Znojmo zlobí, že se lidé vydávají na vodu často bez základních znalostí o řece, kterou chtějí splout na nejrůznějších typech lodí. „Fakt, že na tento jez vpluli, byla obrovská neznalost místa a nezodpovědnost. Kdokoli, kdo má alespoň základní vodácké znalosti a podíval by se na jez ze břehu, by zjistil, že je smrtelně nebezpečný,“ naznačil Gros.

Jak dodal, šlo údajně o cizince. „Snad z Rakouska. Jez asi neznali. Sice na místě cedule upozorňující na nebezpečí je, ale oni ji vůbec nemusel vidět. Pomohlo by, kdyby správce toku jez označil lépe a výrazněji,“ upozornil Gros.

Ilustrační foto.
Při noční srážce aut mezi Veselím a Blatnicí zemřel člověk. Pět lidí se zranilo

Povodí Moravy tvrdí, že se značení nebezpečných jezů dlouhodobě věnuje. „Na vytipování a zabezpečování problematických jezů průběžně spolupracujeme s vodáckými organizacemi. Klíčová je však v tomto ohledu především zodpovědnost vodáků samotných, jejichž povinností je seznámit se dopředu se splouvaným úsekem, a informace ze strany provozovatelů vodáckých center, kterým z tohoto plynou zisky,“ konstatoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle Grose Rakušané neměli loďku z jejich půjčovny. „Máme přehled asi o osmdesáti procentech lidí, kteří jsou na vodě, tedy na řece Dyji. Řada z nich prochází naší půjčovnou lodí. Ale o všech vědět nemůžeme,“ dodal Gros.

Povodí Moravy lidi na nebezpečí opakovaně upozorňuje. „Důrazně upozorňujeme všechny, kteří se chtějí vydat na vodu, aby si vyžádali od provozovatelů půjčoven a vodáckých center informace nejen o aktuálním stavu na řekách, ale také o nebezpečných místech a dalších rizicích, která na splouvaném úseku mohou nastat. Každý takový provozovatel by měl své klienty navíc seznámit se základními pravidly, která lze najít například na srveru raft.cz, kde je desatero vodáka začátečníka,“ informoval Chmelař.

Záchrana vodáků z převrhnutého člunu ve Velké nad Veličkou.
Ve Veličce se málem utopili dva lidé. Sjížděli rozvodněnou řeku na lodi

Informace o průtocích vody v řekách jsou navíc veřejné a dostupné on-line. „Někteří provozovatelé vodáckých center tyto informace dokonce zveřejňují na informačních tabulích. Například postupová doba mezi Vranovem a Znojmem činí přibližně deset až dvanáct hodin, z nádrže Znojmo do Krhovic přibližně další čtyři hodiny,“ naznačil Chmelař.

Další dvojice se o témže červnovém víkendu topila ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Dva vodáci, muž a žena, se ji rozhodli sjet na lodi. Žena pod hladinou nebyla dlouho a zachránila se. Muž byl pod vodou delší dobu. Záchranáři jej oživovali asi půl hodiny. Po několika dnech v nemocnici bohužel zemřel.

V roce 2019 se na Moravě neutopil jediný vodák, v Čechách jeden. Letos jich na Moravě zahynulo už šest.