Opatření bude mít dopad přibližně na 400 zaměstnanců, což je podle firmy méně než sedm procent. Huť je využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma.¨

Liberty Ostrava.
Odbory žádají premiéra, aby ovlivnil situaci v Liberty Ostrava

Mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková že opatření umožní omezit výrobu a snížit skladové zásoby oceli, čímž huti pomůže k tomu, aby se lépe přizpůsobila výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě. „Nové opatření zajistí zachování provozní a obchodní flexibility podniku tak, aby se dokázal efektivně adaptovat na změny poptávky zákazníků. Snížení výroby zvládne huť bez propouštění,“ uvedla Barbora Černá Dvořáková.

Zákazníci firmy podle ní hlásí o 30 procent nižší poptávku. „Nadcházející období roku bývá vrcholem stavební sezony s největším odbytem oceli na stavbách. Nyní se ale situace vyznačuje velkou nestabilitou a nejistotou ohledně dalšího vývoje," poznamenala Barbora Černá Dvořáková.

Policisté v regionu museli v neděli uzavřít několik marketů kvůli anonymní hrozbě bombou.
VIDEO: Muž z Ostravska hrozil bombami v marketech, chtěl letadlo a milion dolarů

Generální ředitel Liberty Ostrava Pascal Genest uvedl, že pandemie narušila fungování evropského ocelářského průmyslu a navazujících odvětví. „Sfoukání vysoké pece pečlivě připravujeme již několik týdnů a dokončíme jej na konci dubna. Návrat pece do plného provozu plánujeme koncem srpna, ale pokud to situace na trhu dovolí, o měsíc jej uspíšíme,“ uvedl Genest. Dodal, že firma nadále bude schopna plnit potřeby zákazníků. 

Uzavřené restaurace a rychlé občerstvení v nákupním centru Forum Nová Karolina, 21. dubna 2020 v Ostravě.
Gastro čeká na restart. Jak je na tom Ostrava? Vydrží restauratérům kapitál?

Vysoká pec číslo 2 bude po sfoukání v udržovacím režimu, což umožní její opětovné uvedení do provozu, jakmile se situace na trhu zlepší. Zaměstnance, kterých se opatření dotkne, huť využije v jiných provozech, kde má v současnosti nedostatek pracovních sil.
Odborové organizace v reakci na toto rozhodnutí vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí.

„Zaměstnavatel nás ani po opakovaných schůzkách nepřesvědčil o finančních a provozních důvodech, proč by provoz na jednu vysokou pec měl být pro naši huť výhodnější,“ uvedly odbory. Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček navíc požádal dopisem premiéra Andreje Babiše, aby jednal s vedením hutní společnosti Liberty Ostrava a pokusil se ovlivnit situaci v podniku.

„S vedením Liberty a odbory komunikuje vicepremiér Havlíček. Minulý týden jednal přímo s majitelem (Sanjeevem) Guptou. Řešili podmínky k udržení kontinuální výroby a tím i pracovních míst. Gupta představil mministrovi Havlíčkovi opatření ke stabilizaci firmy,“ uvedl Andrej Babiš. 

Studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity pomáhají.
Také studenti ostravské lékařské fakulty jsou v první linii

Opětovné rozjetí vysoké pece v budoucnu je podle odboráře Jaroslav Součka fikce, která se neuskuteční. „Ohroženo je 341 zaměstnanců. Ti zkušenější odejdou a bez nich se vysoká pec znovu nerozjede,“ uvedl předseda OS Kovo.

Současné dopady pandemie na firmu jsou podle něj minimální a zakázková náplň podniku je dobrá, lepší než ve stejném období minulého roku. „Jako hlavní důvod odstavení jedné vysoké pece je uváděna úspora hotových prostředků. Jako odbory v tom z dlouhodobého hlediska vidíme pouze krátkodobé generování hotovosti a rezignaci na budoucí rozvoj společnosti,“ napsal Souček.
Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek.

I s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance patřícího rodině britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Původní stav kašny v Hrabůvce.
Podsvětlená hladina a zvuk příboje. V Hrabůvce rekonstruují kašnu