Zákaz nezákaz vyšel vstříc štamgastům, přestože mu hrozí pokuta až tři miliony korun.

Podobných podnětů dostala policie v Olomouckém kraji několik. V minulém týdnu zasáhla v baru v Olomouci.

„Od půl páté je u hospody plno aut. Denně. Chlapi jedou z práce a hostinský jim na zavolání otevře. Sedí tam a popíjejí. Je toto normální? Nakonec nás tady všechny dají do karantény!“ zlobili se manželé z malé obec nedaleko Olomouce, kteří se obrátili na Deník.

Na fotografii, kterou Deník obdržel, zachytili, jak v pátek odpoledne stojí před barem čtyři auta.

„Říkal jsem jim, že jsou bezohlední, ať se na to vykašlou. Je jim to jedno,“ poukazoval padesátník.

Ukradený zajíc z náměstí Tyrše a Fügnera v Mohelnici.
"Muž v černém" ukradl obřího velikonočního zajíce. Reakce lidí byla neuvěřitelná

Prověřují několik podobných podnětů

Od vyhlášení nouzového stavu v České republice a uzavření všech restaurací, pivnic a barů s výjimkou prodeje z výdejního místa nebo prostřednictvím donáškové služby, zaznamenala policie v Olomouckém kraji několik podobných podnětů. Všechny prověřuje, včetně tohoto.

„Cestou linky 158 dostáváme od občanů různé podněty týkající se porušovaní nařízení platných v nouzovém stavu, tedy i tohoto charakteru,“ sdělila policejní mluvčí Marta Vlachová.

Od poloviny března policie zaznamenala 13 přestupků podle zákona na ochranu veřejného zdraví. Kromě zákazu dopadajícího na restaurace sem spadá například zákaz maloobchodního prodeje či zákaz volného pohybu osob.

Dále policie eviduje 86 přestupků podle krizového zákona. Jedná se o zákaz pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest.

Olomoucká restaurace a pizzerie U Kristýna ve Wurmově ulici obsluhuje skrze okénko. Členové integrovaného záchranného systému zde neplatí za kávu, pití ani pizzu
Restaurace v Olomouci se nevzdávají, "okénky" ale jen mírní ztráty

Sešlost v olomouckém baru

V minulém týdnu policie na základě oznámení zasahovala v baru v Olomouci. Přestože na podniku visela podle nařízení v rámci nouzového stavu cedule Zavřeno, uvnitř se bavilo a pilo několik lidí.

„Osoby uvnitř seděly u stolu bez nasazených ochranných prostředků úst a nosu, sledovaly televizi a popíjely alkoholické i nealkoholické nápoje. Provozovatel i hosté se vymlouvali, že jsou v příbuzenském poměru nebo že zde pracují,“ informovala policejní mluvčí Lenka Vanková.

Jeden z hostů se před policisty ukryl na toaletě. Druhý se pokusil odejít poté, co hlídka všechny vyzvala, aby si nasadili roušky a předložili doklady.

„Tento host si následně sundal roušku a hlídku začal vulgárně urážet. Jeho chování bylo stále agresivnější. Nakonec skončil v poutech a byl převezen na služebnu,“ popisovala mluvčí. Nadýchal 2,3 promile.

V Hospodě U Kapličky v Grygově se ani v době koronavirové pandemie nepřestalo točit pivo. Hostinský Přemysl Hlaváč otevře okno a zlatavý mok prodává štamgastům a kolemjdoucím s sebou
Točené s sebou! Hospodský čepuje přes okno, nabízí i dobroty z grilu

Nelegální pivko může stát až 20 tisíc

Policie všechny přestupky po zadokumentování předává příslušnému správnímu orgánu, který rozhodne o sankcích.

„Policie reaguje na podněty občanů a v případě zjištění porušení nařízení je oznamuje příslušnému správnímu orgánu. Ten ve své pravomoci rozhodne o výši sankce,“ sdělila policejní mluvčí.

Provozovateli restaurace, který přes zákaz vyhlášený v rámci nouzového stavu obsluhuje hosty, hrozí pokuta až tři miliony korun. Štamgasty může porušení nařízení stát 20 tisíc korun.

Olomouc v čase koronaviru. Špagetárna na třídě 1. máje
OBRAZEM: Olomouc v čase koronaviru