Začne v úterý. Novinářům to dnes řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Požádal vládu, aby při plošném testování nasadila armádu. Vojáci by měli pomoci příští týden, kdy by se mělo testovat 6000 zaměstnanců OKD.

Problémy ve firmách s pendlery

Lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc se projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat.

Ilustrační foto.
Kuriózní konec honičky mezi Jičíny. Prchající nereagoval na výstřel, pak zakopl

"Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery," konstatovala ředitelka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

"Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny," dodala.

Ve Varrocu jsou podle ní nakažení nejen pendleři, ale i někteří čeští zaměstnanci. 

Plošné testování

Plošné testování by u výrobce světelné techniky pro automobilový průmysl mělo začít v úterý. Hetman doufá, že by napříště u podobných výskytů mohla pomoci armáda. 

"Žádal jsem o to ministra zdravotnictví v pátek, ve čtvrtek jsme o tom jednali i v parlamentu. Vzniká mylný dojem, že musí být stav nouze, aby zasahovala armáda. V dolech OKD armáda testovala a stav nouze nebyl," řekl Vondrák.

Léto v Ostravě. Koupaliště Ostrava-Jih. Ilustrační foto
Dezinfekce a rozestupy. Jak zatím vypadá letošní léto na koupalištích v Ostravě?

Česká televize dnes uvedla, že nákaza koronavirem se objevila i v lázních Klimkovice na Ostravsku. Odjet musely podle ČT čtyři rodiny, o které pečoval nakažený fyzioterapeut. Část pracovníků dětského oddělení Sanatorií Klimkovice nesmí do práce. Provoz dospělé léčebny není zasažen, neboť obě budovy jsou stavebně i personálně oddělené, uvedla ČT.

Covid-19 v posledních týdnech nejvíce zasáhl Karvinsko. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými. OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu na všech svých dolech. Hygienici minulý týden v pátek nařídili vedení OKD opakované testování zaměstnanců. PCR testy se od 19. do 22. července provedou u pracovníků dolů ČSM Sever a ČSM Jih a dolu ČSA.

Armádní pomoc

Vondrák dnes řekl, že bez pomoci vojáků se zdravotníci v kraji při tak masivním plošném testování neobejdou. "Bez pomoci armády se to zajistit nedá, testovat 6000 lidí v kapacitě, kterou máme. Nemůžeme zdravotníky přesměrovat na odběry, řeší si své povinnosti v nemocnicích," vysvětlil.

V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední nedělní aktualizace dat 36 případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO) - viz fotogalerie níže.

Svrčinová také uvedla, že situace na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se uklidňuje. Od pátku tam evidují jen o něco víc než 20 nových nemocných. "Jde hlavně o rodinné příslušníky horníků," řekla hygienička. "Zdá se, že ohnisko v Karviné je v útlumu" poznamenal Vondrák.