Za aktuálním velkým nepoměrem mezi řidiči a řidičkami Uberu stojí mimo jiné starost žen-řidiček o jejich osobní bezpečí. Díky nové funkci si teď mohou přímo v aplikaci nastavit, že budou přijímat objednávky pouze od žen. Novinka platí prozatím v Česku, Rumunsku a Polsku a již má za sebou testovací provoz, během nějž byla využita v přibližně patnácti tisíci jízdách.

Ženy auta půjčují! Nový projekt bude pomáhat s mobilitou ženám v nouzi

Bezpečnost klientů i samotných řidičů je od počátku fungování služeb Uber horkým tématem a společnost se ji snaží zajistit řadou bezpečnostních funkcí, mezi které patří například sledování všech jízd pomocí GPS nebo sdílení jejich průběhu s důvěryhodnými kontakty. Přes všechna preventivní opatření však letos firma ve světě čelí mnohonásobným žalobám souvisejícím se sexuálním obtěžováním ze strany řidičů. Elegantním řešením by mohla být možnost zvolit si v aplikaci jako řidičku pouze ženu. V současnosti tuto funkci aplikace nezahrnuje a důvod je jednoduchý – řidiček je tak málo, že čekací doby by se protáhly na neúnosnou míru. Prvním krokem k řešení tohoto problému je právě motivace žen, které momentálně tvoří v řadách řidičů Uberu pouhý zlomek. Podíl žen se v odvětví dle dostupných informací pohybuje někde kolem pěti procent.

Ženy nejsou horší řidičky, jen si nevěří, říká koučka Zuzana Bucifalová

Funkce „Women Rider Preference“ byla zavedena již před čtyřmi lety v Saudské Arábii, kde se posléze počet řidiček skutečně zvýšil. Letos tak přichází novinka v nezměněné podobě také do Česka a dalších dvou evropských zemí.

„Spousta žen by se ke komunitě řidičů přidala ráda, ale schází jim dostatečná podpora a možnost přizpůsobit si službu dle vlastních preferencí tak, aby se v ní cítily komfortně a spokojeně,“ komentuje rozhodnutí Štěpán Šindelář, provozní manažer Uberu pro Českou republiku. „Nově zavedená funkce si klade za cíl nabídnout řidičkám maximální flexibilitu a svobodu volby a vyhovět tak nejen jim, ale také samotným zákaznicím – právě ty se totiž mnohdy samy cítí uvolněněji při jízdě s osobou stejného pohlaví.“

Jste magnet na bouračky? Možná potřebujete jinou barvu auta

Novou funkci si řidičky mohou zapnout kdykoliv v průběhu dne a využívat ji tak například jen ve večerních a nočních hodinách, kdy se obavy o osobní bezpečnost zvyšují. Aby bylo zajištěno, že bude preference zákaznic fungovat bez výhrad, objedná-li žena jízdu pro někoho jiného, nikoliv pro sebe, má konkrétní řidička právo jízdu jednoduše odmítnout, aniž by to jakkoli ovlivnilo její hodnocení.

„Vstup na platformu ženy láká často hlavně tím, že mají možnost rozvrhnout si svůj jízdní čas libovolně dle vlastních možností a nemusí se přizpůsobovat pevné pracovní době. Řidičskou profesi si tak leckdy volí maminky předškolních či mladších školních dětí ve snaze usnadnit si skloubení pracovního a rodinného života. Momentálně je vhodnou volbou také pro ženy přicházející z Ukrajiny, které hledají flexibilní a zároveň bezpečný způsob přivýdělku,“ dodává Šindelář.

Funkce byla zavedena ve třech evropských zemích na konci července a od jejího spuštění se k platformě Uber přidalo již několik stovek nových řidiček, což naznačuje, že jde o krok správným směrem. V budoucnosti se tak možná podobné možnosti volby dočkají i zákaznice.