Sekaná podle Maxijedlíka

Postup přípravy:
Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Do mísy dám mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočil do mléka a pak vymačkal. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření. Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Těsto vytvaruju do šišky a uhladím. Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si předem připravil. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C 45 min. Místo vody používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku. Dobrou chuť přej Maxijedlík Jaroslav Němec.


Suroviny :

150 g slaniny

2 najemno nakrájené cibule

1 kg mletého masa (vepřové + hovězí)

2 starší rohlíky, nakrájené

100 ml mléka

5 stroužků česneku, prolisovaných

3 lžičky čerstvého tymiánu

2 lžíce majoránky

3 lžíce plnotučné hořčice

libeček čestvý nebo sušený

směs k potírání:

3 lžíce plnotučné hořčice

3 lžíce piva

2 lžíce oleje

2 lžičky sladké papriky

Jaroslav Němec