Mgr. Milan Svoboda svou přednášku nazval: Je libo sorbet nebo zmrzlinu? S podtitulem: Zmrzlina jako produkt raně novověké alchymie.
Kromě toho, že o historii zmrzliny, sorbetu a jejich výrobě, uchování a servírování bude mluvit, dojde i na ukázku a ochutnávkou. Snad se nebude magistr M. Svoboda zlobit, když zveřejním krátkou ukázku z korespondence při přípravě přednášky: „… přivezu s sebou ochutnat citrónový sorbet s šampaňským a bergamotem (recept je z dob viktoriánské Anglie) a servírovat ho budu z repliky dobového chladiče, kterou mám z Benátek, do balzových mističek, a to už před přednáškou, aby hosté věděli (měli zkušenost), o čem budu celu dobu hovořit…“
Máte-li rádi zmrzlinu a sorbet a chcete se dozvědět něco z jejich historie, najděte si v pátek cestu do libochovické knihovny.
Jaromír Tlustý