Po zahájení v obci Ctiněves se účastníci vydali na horu Říp poutní cestou, která má sedm zastavení a měří necelých pět kilometrů. Místem setkání vede závěrečná etapa Poutní cesty Blaník - Říp a zároveň zde lze začít putování po nedávno otevřené druhé Poutní cestě Říp - Blaník.

Pouť Českého Anděla vede na Říp ze Ctiněvsi po červené turistické značce přes pramen Hamlouf až k úpatí hory, dále pokračuje okolo Řípu až do Rovného a odtud po modré značce nahoru pod rotundu svatého Jiří. Na horu se vydala také skupinka malých dětí, pro které byl připraven společný dobrodružný výstup. Putovní část dne byla zakončena ve Ctiněvsi pod kostelem, kde pokračoval program až do večerních hodin.

Město Litoměřice. Ilustrační foto
Zábavná hra s QR kódy Liťáček zavede v Litoměřicích do světa úkolů a aktivit

Vracející se poutníky přivítal svým vystoupením písničkář Honza Vopařil, uskutečnily se ukázky lovecké kynologie a nejen pro nejmladší účastníky bylo určeno představení loutkového Divadla Volfi. Účastníci se mohli porozhlédnout mezi řemeslnými stánky s tvořivými dílnami. K občerstvení bylo možno zakoupit skvělou domácí zmrzlinu nebo kávu ze soukromé pražírny. Myslivci z místního mysliveckého sdružení připravili opět skvělá jídla z kančího masa a k dispozici bylo také místní pivo z Podřipského rodinného minipivovaru. Po celý den byla otevřena místní restaurace U Praotce Čecha. V podvečerních hodinách se uskutečnila tombola o zajímavé poutnické ceny.

V roce 2019 otevřel spolek Cesta Česka první poutní cestu svého druhu, Poutní cestu Blaník – Říp. Její trasa o délce 200 kilometrů vede východně od Prahy, propojuje dva bájné vrcholy a je rozdělena do sedmi etap se sedmi tématy k zamyšlení. Putování začíná v Louňovicích pod Blaníkem a končí na hoře Říp pod rotundou sv. Jiří a sv. Vojtěcha.

V září minulého roku otevřel spolek druhou poutní cestu spojující Říp a Blaník, vedoucí z hory Říp západně od Prahy, čímž je uzavřen pomyslný kruh okolo Prahy. Tato trasa měří 300 kilometrů a rozdělena je do čtyř etap.

Další ročník Poutě Českého Anděla se uskuteční v sobotu 18. května 2024 a organizátoři na akci a také obě poutní cesty všechny srdečně zvou.

Jana Cenefelsová