„O regulaci provozu tržnice, ani farmářských trhů vedení města ani na chvíli neuvažovalo. Jde o podporu lokálních prodejců a pěstitelů a nákup čerstvého zboží na tržnici, tedy na čerstvém vzduchu, s rouškami a v rozestupech, je na rozdíl od přeplněných supermarketů za této situace ideální,“ konstatoval místostarosta Karel Krejza.

Pro malovýrobce jsou farmářské trhy momentálně jedinou možností, jak prodat své výpěstky a uživit se. Možnost přijet tak využívají, jak to jen jde. „Opatření jsou zničující jak ekonomicky, tak duševně. Ti farmáři, kteří ještě fungují, proto jezdí v maximální míře, z čehož mám velkou radost,“ uvedl Libor Uhlík, který pořádá farmářské trhy nejen v Litoměřicích, ale i v České Lípě a Kladně.

Farmářské trhy budou nadále probíhat každé páteční dopoledne. S blížícími se Vánocemi vždy dochází ke změnám v sortimentu. Nabídku pak doplňují výrobky s tematikou nejkrásnějších svátků v roce. „Uvidíme, jak to bude letos. Rádi bychom zde měli i tradiční ukázky řemesel, ale nyní to kvůli opatřením nejde. Doufám, že se postupně situace změní k lepšímu a opatření budou postupně rozvolňována tak, abychom mohli farmářské trhy nadále zpestřovat,“ věří Libor Uhlík.

Radim Tuček, Město Litoměřice