Najdete u nás kolem 200 řemeslníků, z nichž někteří u nás vystavují  právě pouze v říjnu. To společně s prvorepublikovou atmosférou a celodenním programem v tomto duchu vytváří ojedinělou akci v celé naší zemi. Zapojit se mohou i samotní návštěvníci, pokud dorazí mezi nás v dobovém oblečení. Oblek nebo krásné šaty či kabát z dob milovníka Oldřicha Nového a komika Vlasty Buriana je přece jenom snazší sehnat než kostým z dob středověku.

V programu se tradičně představí všechny úštěcké generace. Od úštěckých žen přes pěvecký soubor Zvonek, Úštěcký pěvecký sbor až po děti z MŠ Pastelka. Pan prezident T.G. Masaryk přijede na návštěvu našeho města kolem 10 hodiny dopolední. Proběhne jeho přivítání zástupci místních spolků i jeho věrnými legionáři, na které se vždy mohl spolehnout.  Pan prezident se osobně pozdraví i se všemi návštěvníky v dobových kostýmech i s mnohými řemeslníky při prohlídce Dne řemesel. Po 13 hodině pronese na pódiu svůj projev a kolem 17 hodiny se bude vracet zpět do Lán. 

Vzpomínkový akt u hrobu generála Františka Chábery na litoměřickém hřbitově.
Uplyne 20 let od smrti generála Františka Chábery

V celodenním programu se můžeme těšit i na první mezinárodní rohovnické utkání v boxu, připravené v humorném a stylovém duchu nebo na špičkové vystoupení na volném laně umělkyně Kristiny. Oboje si určitě nenechte ujít. Úsměv na rtech určitě vyloudí i kapely Pohřební bratrstvo, Máňa trio a další. Nebude chybět výstava prvorepublikových hraček, kol a dalších předmětů z té doby. Na děti se těší loutková scéna s dětskými dílničkami, poníci, koníci, dobový kolotoč i střelnice, soutěže a další. Další úplnou novinkou bude farmářský dvůr, kde sortiment tradičních řemesel rozšíří některé farmářské a další poctivé dobroty.

Program Dne řemesel.Zdroj: Archiv organizátora

Přijeďte si to s námi užít a oslavit vznik naší republiky. Potkáte u nás Tomáše G. Masaryka, legionáře, prvorepublikové důstojníky, policisty, pány v oblecích, dámy v róbách i maminky s dobovými kočárky a mnohé další.

Libor Uhlík