Minulý týden se Slovinsko rozhodlo zařadit Česko na seznam rizikových zemí, a to zejména kvůli vyššímu výskytu koronaviru na Karvinsku. Turisté tak museli mít test na covid nebo museli podstoupit čtrnáctidenní karanténu. Následně se omezit cestování Čechů do své země rozhodlo i Lotyšsko či Estonsko a Kypr. 

Koronavirus - Ilustrační foto
Slovinsko vrátí ČR na seznam bezpečných zemí. S výjimkou Moravskoslezského kraje

Tento týden však Slovinsko obrátilo a vrátilo Česko na seznam bezpečných zemí. Od úterý tam Češi mohou cestovat bez nutnosti předložit negativní test na koronavirus.

Ačkoli Řecko i Česko patří mezi takzvané bezpečné země a cestování mezi nimi má probíhat takřka bez restrikcí, může vás na letišti čekat test na chorobu covid-19. Výběr lidí, kteří budou testováni, probíhá namátkově, podle Jannise Papadakise z místní turistické agentury jednotlivé zainteresované strany pracují na tom, aby testování probíhalo co možná nejsnazším a pro turisty co nejméně zatěžujícím způsobem. 

Naopak Norsko cestovní omezení uvolní

Naopak Norsko od středy 15. července uvolní cestovní omezení pro více než dvacítku evropských zemí včetně České republiky a Slovenska, jejichž obyvatelé po příjezdu do této skandinávské země již nebudou muset nastoupit do karantény. V pátek to oznámila norská vláda.

Uvolnění se bude týkat i některých oblastí Švédska, které kvůli volnému přístupu k pandemii nemoci covid-19 bylo výrazněji zasaženo než sousední Norsko a Finsko. Norská vláda se rozhodla upravit podmínky pro cesty ze zemí Evropské unie, schengenského prostoru bez kontroly vnitřních hranic a z Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Ilustrační snímek
Norsko uvolnilo cestovní omezení. Češi už nemusí do karantény

Podmínkou pro vstup do Norska bez povinné desetidenní karantény je méně než dvacet potvrzených případů nákazy koronavirem na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny a zároveň v týdenním průměru méně než pět procent pozitivních testů během dvoutýdenního období, uvedl v prohlášení norský institut veřejného zdraví FHI. 

Počet nových případů nemoci covid-19 v České republice se třetí den po sobě drží nad stovkou. Za čtvrtek jich přibylo 105, dosud hygienici potvrdili 12 919 nakažených. Vyléčilo se 8128 z nich, 352 lidí zemřelo. Ve většině okresů v Česku se nově nakažení neobjevují, ohniska nemoci zůstávají v Moravskoslezském kraji a na Kutnohorsku. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.