Prohlídkové okruhy jsou turistům zpřístupněny od 25. května. Při návštěvě interiérů památky však stále musejí dodržovat zpřísněná opatření proti šíření koronaviru. Kromě roušek musejí během prohlídky dbát na rozestupy a dezinfikovat si ruce. Na prohlídkové trase je rovněž omezen počet návštěvníků na dvacet, včetně průvodce.

Rozhledna Kopaninka v Repechách a její nový vstupní automat - 4. 6. 2020
Rozhledna Kopaninka má nově vstupní automat. Láká i na další změny

„Ve větších místnostech probíhá průvodcovský výklad, zatímco menšími návštěvníci pouze procházejí, aby se neshlukovali. Výklad si poslechnou před tím, než vejdou do této místnosti a informace najdou také na panelech,“ popisovala kastelánka.

Za květen, kdy od poloviny měsíce lidé měli možnost zhlédnout pouze exteriéry a mimořádně projít jindy nepřístupnými hradními příkopy, navštívilo Bouzov přes 690 turistů. Mezi prvními sobotními návštěvníky Bouzova byl pan Jaroslav z Havířova. „Nikdy jsem tady nebyl. Bouzov znám jen z pohádky v televizi,“ kochal se na nádvoří pohledem na hradní věž, která je dominantou celého hradního komplexu.

Státní hrad Bouzov je nejnavštěvovanější památkou Olomouckého kraje. Jeho romantická podoba pochází z období poslední přestavby na přelomu 19. a 20. století. Původní hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století. V průběhu třicetileté války sloužil jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. V roce 1696 se stal vlastníkem hradu řád německých rytířů.

Objekt a pozemky vlastnili němečtí rytíři až do roku 1939. V letech 1895 až 1910 mu vtiskli pseudogotickou přestavbou nynější podobu. Ta okouzlila řadu filmařů. Natáčelo se zde například několik pohádek, tou nejznámější je příběh O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Plumlovský zámek
Objevte neobjevené. Poznejte 42 méně známých turistických atrakcí