Ministerstvo přitom ve čtvrtek avizovalo, že Rakousko od pondělí zavede povinné testování s tím, že testy nebudou smět být starší než 72 hodin.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Britská mutace covidu je v ČR nejméně v šesti krajích, upozornil zdravotní ústav

Přeshraniční pracovníci musejí dokládat negativní testy na covid-19 při cestách do Německa. Zatímco v Sasku pendlerům postačují dva testy týdně, Bavorsko žádá nový rozbor každých 48 hodin.

Tyto testovací kapacity nebudou moci využívat jen pendleři pracující v Rakousku, ale i v Německu, kde už testy musí mít nějakou dobu.

Německo od neděle považuje Českou republiku za vysoce rizikovou oblast, neboť počet nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedmidenní období výrazně přesahuje dvě stovky.

O víkendu i na začátku týdne se tvořily na hranicích s Bavorskem dlouhé kolony, v průběhu týdne už byla situace lepší. 

V Německu sílí obavy z britské mutace

Německá vláda se chce ale do pátku dohodnout na zákazu vstupu z oblastí s nakažlivějšími mutacemi koronaviru. Dnes to před neformálním jednáním unijních ministrů vnitra prohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Česká republika sice zatím žádné zpřísnění podmínek neočekává, český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka dnes ale řekl ČTK, že situaci vnímá vážně.

Nová opatření, o kterých se v posledních dnech spekuluje, by měla být zaměřena výhradně na země s výskytem mutací považovaných za nakažlivější a nebezpečnější. Za takové oblasti Německo považuje Británii, Irsko, Jihoafrickou republiku, Brazílii a Portugalsko, brzy by takto ale Berlín mohl označit i Dánsko s Nizozemskem.

Injekční stříkačky s vakcínou proti koronaviru - ilustrační foto.
ČR objednala z Číny miliony stříkaček. Pro očkování Pfizerem nejsou vhodné

Seehofer již v úterý hovořil o tom, že vláda debatuje o omezení počtu příletů do země téměř na nulu s cílem zabránit šíření nakažlivějších variant koronaviru. Tyto mutace Berlín považuje za značnou hrozbu, která může zvrátit příznivý epidemický vývoj.

Dnes Seehofer řekl, že Německo chce nyní ještě více přitvrdit vůči oblastem s koronavirovými mutacemi. Uvedl také, že Berlín nebude čekat na řešení v rámci celé Evropské unie. Podle informací DPA totiž nevzniká žádné celounijní opatření, které by vyhovovalo německým představám.

Zákaz vstupu z oblastí s mutacemi by Německo podle Seehofera mohlo přijmout takzvanou tichou procedurou, tedy bez nutnosti svolat vládu. Za schválený by takový zákaz byl považován tehdy, pokud by do určené lhůty žádný z resortů nebyl proti.