1. Poruba

Mohutné a honosné domy, rozsáhlé dvory, široké ulice a spoustu zeleně najdete na Hlavní třídě v ostravské Porubě. Ta vyrostla v padesátých letech minulého století ve stylu socialistického realismu. Dominantou je Porubský oblouk zakončený věžičkami, který měl sloužit jako brána do tehdejšího nového dělnického města. Od roku 2003 je tato oblast památkovou zónou.

2. Nádražní ulice

Pohledy upoutají honosné vily a nájemní domy z devatenáctého a dvacátého století, které možná víc než někdejší doly vzkazují: Ostrava byla v té době hodně bohatá. Dnes patří do městské památkové zóny Moravská Ostrava.

Krkonoše jsou v těchto dnech plné turistů. Krkonošský národní park patří mezi nejvytíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste.
Vstupné do Krkonoš? Se zavedením poplatku souhlasí tři pětiny českých turistů

Přes dvě desítky historických domů zdobí různé oblouky, kovové detaily, plastiky a sošky. Při procházce ulicí můžete vidět například budovu bývalé Anglo-československé banky, vilu doktora Karla Krause, nájemní dům Hanse Ulricha nebo těžní věž dolu Jindřich. Dnes je ve spodních patrech domů mnoho obchodů a provoz aut i chodců je velmi frekventovaný.

3. Vyhlídková věž Nové radnice

Na více než osmdesát metrů vysoké věži si lze užít vyhlídkovou terasu jen sedm metrů pod jejím vrcholem. Radnici i věž architekti navrhli v duchu funkcionalismu, má tedy minimum zdobných doplňků. Vyhlídku i věž najdete na Prokešově náměstí. Nahoru se dostanete výtahem, kde vám učarují výhledy na Moravskou i Slezskou Ostravu, Vítkovice nebo Mariánské Hory.

4. Landek park Ostrava

Největší hornické muzeum v České republice se řídí heslem „Jednou nahoře, jednou (v) dole“. Návštěvníci se důlní jámou v původní těžní kleci podívají do bývalého dolu Anselm. Mimo to park nabízí expozici důlní dopravy společně s ukázkou funkčního důlního pluhu nebo výstavu práce koní v dolech. V roce 1953 tu archeologové objevili malou sošku Petřkovickou venuši, která je důkazem prvního osídlení této oblasti. Areál se nachází blízko soutoku řek Odry a Ostravice. Jeho součástí je i kemp, který pojme až dva tisíce lidí.

Ostrava, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Halda Ema

Unikátní doutnající umělý kopec z devatenáctého století leží na pravém břehu Ostravice ve Slezské Ostravě. Získal jméno po manželce hraběte Wilczeka. Ten založil těžní jámu, vedle které začala Ema růst. Vyvýšenina je přibližně z osmadvaceti tun hlušiny, která vznikla při těžbě uhlí, a doutná jako sopka: uvnitř je až patnáct set stupňů Celsia. Díky tomu se v ní tvoří vzácné nerosty, jako jsou třeba jaspisy a porcelanity. Na 324 metrů vysokou Emu se můžete vydat třemi turistickými stezkami, a to od Slezskoostravské radnice, od Slezskoostravského hradu nebo trasou od zoo.

6. Slezskoostravský hrad

Gotická památka postavená ve třináctém století leží poblíž soutoku řek Ostravice a Lučiny. Kvůli těžbě uhlí bylo zničeno její okolí a hrad dokonce kvůli poddolování klesl až o šestnáct metrů. Památka je opředená různými pověstmi, třeba že byl pod hradem poklad, který šel spatřit jen na Velký pátek. Hlídal jej muž se železnou palicí a každému, kdo by chtěl poklad ukrást, měl rozbít hlavu. Dnes se na hradě mimo klasických prohlídek pořádají i kulturní akce.

Expozice Země hradů se nachází v budově Turistického informačního centra.
Středověké hrady v miniaturním vydání. Hukvaldy zvou na novou expozici

7. Ostravská madona

Obrovská malba Ostravské madony neboli Meredith na stěně domu někdejšího obchodního domu Ostravica-Textilia zdobí třídu 28. října v Moravské Ostravě. Tmavovlasou ženu vyobrazil belgicko-americký umělec a filmový režisér Nils Westergard v roce 2016 ve spolupráci s ostravským kulturním centrem Cooltour. Portrét ženy stihnul zvěčnit za jeden víkend. Mimo Meredith je po městě nejméně dalších osm nástěnných maleb jako je například Westergardův Taylor z roku 2014 nebo Abstract od Jakuba Kalába na Ruské ulici.

8. Dolní oblast Vítkovice

Podívejte se do areálu bývalých Vítkovických železáren, ve kterém se v letech 1828 až 1998 těžilo černé uhlí a vyrábělo surové železo a koks. Oblast se rozkládá na deseti hektarech půdy. Tato národní kulturní památka láká bohatým vyžitím jak pro děti, tak pro dospělé. Můžete navštívit třeba Vysokou pec č. 1 neboli Bolt Tower, lezeckou stěnu Tendon Hlubin nebo třeba prozkoumat těžní věž v rámci prohlídkové trasy. V roce 2008 se Vítkovice zařadily na seznam Evropského kulturního dědictví a každoročně se zde koná festival Colours Of Ostrava.

Mám rád jídlo a gastronomii

MÍSTNÍ SPECIALITA
Jen kousek od ostravské zoo najdete klenot s tradiční místní kuchyní a příjemnou obsluhou: restauraci u Dvořáčků. Řízek, svíčková, guláš je samozřejmostí. Restaurace také často vaří zvěřinu, která je u místních vyhlášená. A co je důležité: tradiční česká jídla najdete v jídelním lístku nejen se zelím, ale i se špenátem. V létě si můžete posedět venku na terase. Hlavně pro pejskaře je to místo super, píše jedna z pravidelných návštěvnic v recenzi. www.udvoracku.cz

TIP PRO GURMÁNY
Přímo v centru Ostravy najdete stylový Guest Restaurant Français, kde nabízí přepychové speciality ve francouzském duchu. Vybrat si můžete z předkrmů, pokrmů z masa, ryb anebo saláty a dezerty. Svoje si zde najdou i vegetariáni, kteří si objednají například salát s kozím sýrem nebo chřestové gnocchi. Mimo vysokou gastronomii zde můžete vyzkoušet i připravovat různá jídla v rámci školy vaření, kterou v restauraci pořádají už od roku 2013. www.guest-restaurant.com

Z nedávné ankety Deníku vyplývá, že klasickou mapu při výletech nepoužívá téměř 55 % Čechů a raději vyrazí podle navigace v mobilním telefonu.
Hodí se na výlet do města i do přírody. Naučte se pracovat s mapou a kompasem

ALE JÁ NEJÍM MASO
V Black Kale vegan restauraci si přijdou na své jazýčky vegetariánů, tak i veganů. Jídlo kuchaři připravují z čerstvých rostlinných ingrediencí. Zakládají si na vlastní kompletní výrobě pokrmů, tudíž u nich nenajdete žádné polotovary. V nabídce najdete veganské burgery, pokrmy z těstovin, saláty, asijská jídla nebo širokou škálu vegan dezertů. www.blackkale.cz

KAM NA DOBRÉ PIVO
V pivovaru HoppyDog a pubu Psí Kusy si na své přijdou milovníci svrchně kvašeného nebo bohatě chmeleného piva. Při výrobě sládci rádi používají cizokrajné aromatické chmely. Přímo v pivovaru nenajdete prodejní hospodu, na pivo se musíte vydat do pivovarského pubu Psí Kusy, kde čepují aktuální nabídku. Mezi speciality patří mimo jiné pivo Hoptimist Ipa, poctivě nachmelené a navoněné, nebo třeba Chocdog Chocolate Ale, svrchně kvašené s nepraženými kakaovými boby. www.hoppydog.cz

Ostrava, tip šéfredaktoraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÝ WELLNESS
Ve wellness centru Relax Days dopřejete tělu odpočinek v saunovém světě s rozmanitými druhy saun. V rozmazlování můžete pokračovat některou z nabízených masáží nebo si zarezervovat privátní vířivku, a užít si tak chvilku soukromí. V nabídce jsou i tělové rituály zahrnující cukrové nebo kokosové peelingy a masáže například horkými lasturami nebo kokosovým olejem a medem.

Od 1. srpna 2017 je v provozu nová stanice lanovky na Pustevnách. Byla postavená podle návrhu kopřivnického architekta Kamila Mrvy.
Fotogenické Beskydy: Poznejte slavné rodáky, tradiční jídla i výrobu klobouků

TIP NA PROCHÁZKU
Sluneční stezka v Porubě vás provede šesti stanovišti se slunečními hodinami. Je postavená tak, aby ukázala nejhezčí místa v této ostravské části. Hodiny stojí mimo jiná místa také v zámeckém parku nebo na Havlíčkově náměstí. Pokud si stoupnete na osu podle aktuálního data a zadíváte se ve směru vašeho stínu, určíte tím pravý sluneční čas. Trasa je nenáročná, dostupná i s kočárkem nebo invalidním vozíkem.

TIP NA VÝLET
Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Hrabové vystavěli v šestnáctém století. V roce 2002 téměř do základů vyhořel. Jeho obnovení trvalo dva roky. Zároveň se znovuotevřením posvětil tehdejší ostravsko-opavský biskup zvony svatý František z Assisi a svatá Klára. Prohlídku je nutné telefonicky objednat minimálně tři dny předem u Římsko-katolické farnosti Ostrava-Hrabová.

Lenka Kročilová, Iva Kovačisová